- Vi var som mange unge gutter, med høy tenning, dårlig selvinnsikt og impulskontroll

Vinni har gitt ut barnebok.

NÅR TURBOEN KOBLER INN: De holder alle høyt tempo og turboen slår inn hele tida. - Vi er litt sånn ADHD. Nå har vi laget en barnebok om en bil som har litt for mye turbotrøkk, sier Øyvind «Vinni» Sauvik - her sammen med brødrene Pekka (til venstre) og Ole-Martin Lundefaret. Foto: Jacques Hvistendahl
NÅR TURBOEN KOBLER INN: De holder alle høyt tempo og turboen slår inn hele tida. - Vi er litt sånn ADHD. Nå har vi laget en barnebok om en bil som har litt for mye turbotrøkk, sier Øyvind «Vinni» Sauvik - her sammen med brødrene Pekka (til venstre) og Ole-Martin Lundefaret. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

(Dagbladet): «Johnny Virker i turbotrøbbel» er en ny barnebok om en liten rallybil med litt for høyt turbotrykk.

Med den debuterer Øyvind «Vinni» Sauvik (38) som barnebokforfatter, i samarbeid med brødrene Pekka og Ole-Martin Lundefaret. Pekka hadde ideen til boka, mens Ole-Martin har illustrert den.

- ADHD-aktige Under innspillingen av «Hver gang vi møtes» i 2011 ble Vinni separert fra kona Tone Oraini Selfors.

- Pekka tok tak i meg, dro meg på treningsstudio og var en bra kompis, sier Vinni om vennen.

Pekka forteller: - Vinni og jeg har mye felles, vi er som en motor med høyt turbotrykk. Litt sånn ADHD-aktig, uten at vi trenger å bruke en sånn stigmatiserende diagnose.

Bensin i blodet Mens Vinni er artist med en tidvis utagerende rock'n'roll-livsstil, har Pekka (36) høyoktanbensin i blodet og får utløp på rallybanen.

- Jeg hadde en idé om å lage barnebok om det sirkuset vi driver med på banen.

- Min bror, Ole-Martin (38), har bildilla han også, og er flink til å tegne. Vinni er flink til å skrive og tente på ideen, sier Pekka.

Trøbbel med turbotrøkket Dagbladet møter gutta på en skogsvei i Akershus, og de snakker på inn- og utpust mens turtallet på Mini-en er faretruende høyt.

Hele universet rundt bilen i boka, som heter «Johnny Virker i turbotrøbbel», eksisterer.

- Det er den eneste rallybilen i verden som er registrert med fire seter. Bilen er litt som oss, har trøbbel med turbotrøkket, sier Vinni.

I fengsel for grisekjøring Brødrene Lundefaret kan gjennom åra vise til årslønner i bøter og skader som skyldes ulovlig grisekjøring.

SPRUTER GRUS: Det går unna når Team Lundefaret sitter bak rattet i Johhny Virker.  Foto: Jacques Hvistendahl
SPRUTER GRUS: Det går unna når Team Lundefaret sitter bak rattet i Johhny Virker. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Vi var som mange unge gutter, med høy tenning, dårlig selvinnsikt og impulskontroll.

- Vi har sittet inne for å ha kjørt for fort. Redningen ble rallycross. Vi kjører fort, men lovlig, forteller Ole-Martin Lundefaret.

Gode rollemodeller Som alle aktive kjørere, har også Team Lundefaret sponsorer og samarbeidspartene. Men gutta ønsker å være gode rollemodeller, og har i sju-åtte år samarbeidet med Personskadeforbundet, tidligere Landsforeningen for trafikkskadde.

- Motorsport er kanalisering av energi og galskap.

- Jeg kjenner meg igjen og liker å sitte på med Pekka, selv om jeg tar det ut på andre måter, sier Vinni om adrenalinrushet. Men han har ikke har tenkt å bli hekta på bilsport.

Rullende sirkus Team Lundefaret deltar på en rekke motortreff, show og stevner med bilen Johnny Virker, sammen med Personskadeforbundet.

- Vi ønsker å gi noe tilbake med vårt rullende sirkus.

- Ved å lage en bok, samler vi trådene og når mange. Fem kroner av hver bok går til Personskadeforbundet og holdningsskapende arbeid for barn og ungdom, sier Team Lundefaret - som påpeker at de ønsker å kommunisere trafikksikkerhet, samtidig som boka er en del av deres totale kommersielle rallyvirksomhet.

Nytt opplag «Johnny Virker i turbotrøbbel» har vært oppe på åttende plass på den norske boklista for skjønnlitteratur.

Førsteopplaget på 4000 bøker er snart utsolgt, og et nytt opplag er i trykken.

- Det er som å vinne rallyløp med en gocart, jubler gutta og lar Johnny, med sine vel 200 trimma turbohester, sprute grus og vill jubel.

FARLIG MORO: - Jeg liker fete biler og fart, men tror ikke jeg skal kjøre - men å sitte på Pekka er gøy, sier Vinni. Foto: Jacques Hvistendahl
FARLIG MORO: - Jeg liker fete biler og fart, men tror ikke jeg skal kjøre - men å sitte på Pekka er gøy, sier Vinni. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
BARNEBOKFORFATTERE: Vinni har laget barnebok sammen med brødrene Ole-Martin (til høyre) og Pekka Lundefaret. Foto: Jacques Hvistendahl
BARNEBOKFORFATTERE: Vinni har laget barnebok sammen med brødrene Ole-Martin (til høyre) og Pekka Lundefaret. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer