Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi velger å se dette som positivt

«Lange flate ballær 2» er allerede piratkopiert.

(Dagbladet.no): «Lange flate ballær II» er sett av nærmere 200 000 nordmenn på kino - men hvor mange kommer til å se den ulovlig på nettet? Det er spørsmålet produsentene av filmen stiller seg, etter at en piratkopi av filmen i går dukket opp på torrentsiden Norbits.

Filmen er lagt ut på nettsiden av en eller flere personer som har filmet med et kamera i kinosalen. Det har aldri tidligere skjedd at en norsk spillefilm har blitt piratkopiert på denne måten.

Produsent Espen Horn tar imidlertid lekkasjen med stoisk ro.

Ingen trussel

- Vi velger å se dette som noe positivt, og tar det som et kompliment at noen orker å smugle med seg et kamera inn i kinosalen og deretter legge videofila ut på nettet. Det viser at vi har laget noe det er interesse for, sier Horn til Dagbladet.no.

Siden i går har over 300 personer lastet ned filmen fra Norbits. Lekkasjen betyr trolig at det bare er et spørsmål om tid før kopien også er tilgjengelig på større torrentsider som The Pirate Bay.

- Det er selvfølgelig leit for butikken at man ikke har full kontroll over produktet man har skapt. Men filmen ligger ute i så dårlig kvalitet at det ikke er noen trussel mot dvd-salget. Den dårlige kvaliteten kan også ha gjort at flere i stedet valgte å gå på kino for å se den, tror produsenten.

Han har ikke bestemt seg for om han ønsker å politianmelde saken.

image: - Vi velger å se dette som positivt

- Det blir uansett for seint til å stoppe spredningen av filmen. Det ville være naivt å tro at en politianmeldelse vil ha noen effekt, sier Horn.

- Ikke illojalt

Norske produsentkolleger av Horn har tidligere lagt seg på en langt mer kompromissløs linje overfor pirater.

- «Lange flate ballær II» er en stor kinosuksess. Er du ikke redd for at det blir oppfattet som illojalt når dere nå tilsynelatende godtar piratvirksomheten?

- Nei, jeg er selv med i Produsentforeningen. Det er ikke illojalt, og som produsent vil man selvsagt alltid forsøke tiltak for å forhindre piratkopiering. Men jeg mener det er viktig at vi heller ikke ser på denne virksomheten som utbredt ondskap. Da tror jeg vi ødelegger mye, sier Horn.

Han mener filmbransjen har tatt lærdom av de mange feilene musikkbransjen gjorde.

- Vi må vurdere måter å spille på lag med disse guttene og jentene som konsumerer kultur på nettet. Blant annet handler det om å gjøre filmer tilgjengelig på nettet tidligere.

Ønsker ikke politi

Tidligere har man sett flere eksempler på at lekkasjer fra kinovisninger har ført til strengere sikkerhetstiltak på kino.

Filmsjef Christin Berg i Oslo kino håper ikke at det blir et krav å stramme inn i Norge også.

- Hollywoodselskapene ønsker egentlig at man skal melde fra om at det ikke er lov til å filme i kinosalen, og blant annet Warner-filmer har kommet med en slik advarsel, forteller hun.

Berg ønsker imidlertid ikke vakthold i salene for å forhindre virksomheten.

- Det får vi vikelig håpe at vi slipper. Våre ansatte skal ikke være politi, sier hun.

<B>PÅ NORBITS: Det lukkede norske nettverket skal ha flere tusen medlemmer.
VIL IKKE VÆRE POLITI: Christin Berg i Oslo kino.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media