Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vi vet så mye bedre enn dette, Bent Høie!

Vi vet at rusavhengige som er aktuelle for slik behandling vil få langt bedre forutsigbarhet i hverdagen.

SPRØYTEROM: Det bygges sprøyterom i flere storbyer, men det er ikke lov å bruke andre stoffer enn heroin, eller andre bruksmetoder enn injisering, skriver artikkelforfatteren.  Foto: Argus / Samfoto / NTB Scanpix
SPRØYTEROM: Det bygges sprøyterom i flere storbyer, men det er ikke lov å bruke andre stoffer enn heroin, eller andre bruksmetoder enn injisering, skriver artikkelforfatteren. Foto: Argus / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I norsk ruspolitikk har vi lite å tape. Likevel har regjeringa - nok en gang - sagt nei til et ruspolitisk virkemiddel vi vet kan redde liv, begrense sykdom og redusere kriminalitet.

Det må dessverre gjentas til nesten det kjedsommelige at Norge har det nest høyeste antallet overdosedødsfall i Europa. Til tross for dette, og til tross for at våre stortingspolitikere ferdes i en by hvor man daglig konfronteres med de tyngste rusavhengiges lidelser på gata, testes ikke politikk vi vet kan hjelpe de aller mest sårbare.

Syke mennesker pleier å få ganske god hjelp i norsk helsevesen. Man gjør alt man kan for å
a) hjelpe dem til å bli friske eller
b) minimere deres lidelser så langt det lar seg gjøre,
c) redusere fare for eventuell smitte og sykdomsspredning.

En gruppe er unntatt; de rusavhengige. Ideen om absolutt rusfrihet som et mål er fortsatt grunnleggende for altfor mange politikere i Norge. Dette gjør at tiltak som beviselig vil minimere lidelsene for de tyngste rusavhengige velges vekk. Politikerne bidrar ikke tilstrekkelig til å hindre smitte og sykdomsspredning. Det er en skam. Målet om en strikt vei til rusfrihet gjør blind for all lidelse og nød man kan redusere for rusavhengige her og nå. Det gjelder alt fra svært enkle praktiske tiltak til mer omfattende virkemidler. La meg ta noen eksempler.

Det første åpenbare eksemplet er heroinassistert behandling, som Oslo kommune nylig fikk avslag på å forsøke.

«Og egentlig »er det ganske rart. For det er bare en gradsforskjell mellom heroinassistert behandling og den substitusjonsbehandlingen norsk helsevesen allerede bedriver gjennom LAR. Likevel må det ligge en eller annen moralsk terskel mellom metadon og buprenorfin på den ene siden, og heroin på den andre. For selv om alle tre stoffene er sterke medikamenter med liknende virkninger, sier vi ja til å bruke to av dem i medikamentell behandling og nei til det siste. Det er leit.

For vi vet at heroinassistert behandling vil føre til at flere vil slutte eller sterkt redusere bruk av illegalt stoff.

Dette vil begrense faren for overdoser, og det begrenser faren for å pådra seg farlige sykdommer og infeksjoner som skittent stoff forårsaker.

Vi vet altså at tiltaket begrenser lidelse. For det andre vet vi at rusavhengige som er aktuelle for slik behandling vil få langt bedre forutsigbarhet i hverdagen. De vil slippe å bruke nesten all sin tid på å skaffe stoff og å bli kriminelle på halvveien. Vi vet videre at en rekke av de sykdommene og den kroppsslitasjen som rusavhengige lider av ikke bare er direkte forårsaket av stoffbruk, men forårsaket av et innmari hardt liv på gata.

Vi vet, vi vet, vi vet! Og likevel handles det mot bedre vitende.

Det er bare å konstatere at vi lever i et samfunn hvor vi til en viss grad har akseptert at vi kan drive skadereduserende politikk, men av enn eller annen grunn ikke tør å gjøre det på ordentlig. For i tillegg til substituerende behandling gjennom LAR, opprettes det faktisk lavterskeltilbud i storbyene. Det deles ut rene sprøyter i Oslo, og det bygges sprøyterom i flere storbyer. Og det er virkelig kjempebra. Men, det tillates ikke å sette opp søppelbøtter til sprøyteavfall langs Akerselva i Oslo. Det deles ikke ut askorbinsyre og rene kokekar. Det er ikke lov å bruke andre stoffer enn heroin, eller andre bruksmetoder enn injisering, på sprøyterommet. Det bygges heller ikke varmestuer vegg i vegg med sprøyterommet, slik at rusmiljøet kan flytte inn og vekk fra gata, og så blir det heller ikke noe forsøk med heroinassistert behandling.

Det er de rusavhengige det går utover. Igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!