Ansvar for å ta imot flyktninger: Noen få mennesker kommer seg med hjelp fra verdenssamfunnet til et land som Norge, andre benytter seg av risikofulle fluktruter over middelhavet med eller uten hjelp av menneskesmuglere, skriver Stine Jakobsson Strømsø og Daniel Nilsen Takvannsbukt. AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA
Ansvar for å ta imot flyktninger: Noen få mennesker kommer seg med hjelp fra verdenssamfunnet til et land som Norge, andre benytter seg av risikofulle fluktruter over middelhavet med eller uten hjelp av menneskesmuglere, skriver Stine Jakobsson Strømsø og Daniel Nilsen Takvannsbukt. AFP PHOTO / MAHMUD TURKIAVis mer

Vi vil bosette flere flyktninger

Vi har et ansvar for å ta i mot mennesker som er mindre heldig stilte enn vi selv er.

Meninger

38 millioner mennesker er på flukt i eget land. Antallet internt fordrevne flyktninger har økt med nesten fem millioner fra 2013 til 2014, for så å stige ytterligere frem mot 2015. Internt fordrevne er mennesker som har blitt tvunget på flukt fra sine hjem på grunn av væpnet konflikt, vold, brudd på menneskerettigheter eller naturlige og menneskeskapte naturkatastrofer. I motsetning til flyktninger har ikke disse krysset en internasjonalt anerkjent landegrense. I tillegg kommer rundt 21 millioner mennesker på flukt utenfor sitt eget land. De aller fleste av disse sitter i årevis i provisoriske flyktningleire hvor mangelen på næringsrik mat, rent vann, skolegang for barna og meningsfylte aktiviteter for de voksne er enorm.

Noen få mennesker kommer seg med hjelp fra verdenssamfunnet til et land som Norge, andre benytter seg av risikofulle fluktruter over middelhavet med eller uten hjelp av menneskesmuglere.

Vi har et ansvar for å ta i mot mennesker som er mindre heldig stilte enn vi selv er. Vi må gi muligheter for et nytt liv og bidra til at enkeltmennesker får det bedre. Det kan virke som at hjelpen vi kan gi kun er å regne for en dråpe i havet, men viktig nok er det for dem det gjelder.

Storfjord Arbeiderparti har gått inn for bosetting av flyktninger. Ti personer er blitt bosatt, det er fattet vedtak om bosetting av ytterligere ti, og flere av de opprinnelig bosatte har fått innvilget familiegjenforening.

Bosetting av flyktninger forutsetter blant annet bolig og aktivitet. Blant annet på grunn av dette har Storfjord kommune i perioden under Ap-ordfører Sigmund Steinnes vedtatt å bygge boliger gjennom den såkalte Hamarøymodellen. Allerede i september er 12 boliger nøkkelklare: til beste for alle innbyggere i kommunen, enten du er flyktning eller av andre årsaker har vansker med å komme inn på boligmarkedet, eller du kommer flyttende hit for å arbeide.

Storfjord kommune har «Mangfold Styrker» som sitt motto. Vi synes det er helt naturlig at også flyktningpolitikken avspeiler dette. Storfjord Arbeiderparti går derfor inn for bosetting av flere flyktninger. Ikke fordi vi løser flyktningproblemet i verden med vårt bidrag, men fordi alle kan gjøre noe.

For Storfjord, for fremtiden!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.