Vi vil bygge 3000 nye plasser for å fjerne køene

Etter å ha stanget hodet i den veggen som er Høyre-byrådet, ser vi nå endelig sjansen til å virkelig få satt barnehagen på den hedersplassen den fortjener.

Ambisjoner for barnehagen: Forskjellene i ambisjoner i barnehagesatsingen har vært merkbar i flere år i Oslo bystyre, skriver Andreas Halse. Foto: Privat.
Ambisjoner for barnehagen: Forskjellene i ambisjoner i barnehagesatsingen har vært merkbar i flere år i Oslo bystyre, skriver Andreas Halse. Foto: Privat.Vis mer
Meninger

Oslo har landets lengste barnehagekø. Vi har lavest barnehagedekning av alle de ti største kommunene. Her i byen er det mindre sjanse for at ungen treffer en barnehagelærer i barnehagen enn de andre storbyene. Vi har altfor få ansatte som har fagbrev i barnehagene. Vi har nær 600 ledere som er på dispensasjon fra utdanningskravet.

Vi vet etter hvert mye om hvor viktig en god barnehage kan være. Forskere fra Statistisk sentralbyrå har vist oss at barn som begynner tidlig i barnehage, har bedre ordforråd og bedre matteresultater når de begynner på skolen. Andre forskere har vist at minoritetsbarn som begynner i barnehage gjør det bedre i norskprøver på skolen. Jo tidligere barna begynner, jo bedre er det.

Vi vet også mye om hva det er som gjør en barnehage god. Vi vet at det å ha dyktige fagfolk som kan jobben sin er avgjørende. Men det holder ikke at de er dyktige, de må også ha tid til barna. Flinke fagfolk, og nok av dem, er det som skal til. Å tilby barna våre plass i en barnehage av høy kvalitet er noe av det viktigste vi kan gjøre for å åpne livets muligheter for dem.

Dette er grunnene til at vi løfter barnehage så høyt i denne valgkampen. Det forundrer oss når vi nå leser flere innlegg fra Høyre-representanter - senest Jon Ole Whist i Dagbladet - som egentlig sier seg ganske fornøyd med situasjonen i Oslo. Men det burde kanskje ikke overraske. Forskjellene i ambisjoner i barnehagesatsingen har vært merkbar i flere år i Oslo bystyre.

Arbeiderpartiet vil bygge 3000 nye plasser for å fjerne køene. Vi vil ansette flere barnehagelærere, for å nå målet om 50 prosent pedagoger. Vi vil ha flere faglærte barnehagemedarbeidere, og stille kompetansekrav til de ufaglærte assistentene. Vi vil dette fordi det er nok plasser og høy kvalitet som er det viktigste vi kan gjøre for å gi barna i byen en bedre start.

Etter å ha stanget hodet i den veggen som er Høyre-byrådet, ser vi nå endelig sjansen til å virkelig få satt barnehagen på den hedersplassen den fortjener. Det inviterer vi velgerne til hjelpe oss med. Vi håper vi får deres støtte.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.