Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vi vil ha dialog med Russland

Sånn vil vi at det skal forbli - og vil vil bidra på vårt, i dette tilfellet beskjedne, nivå.

IKKE FORNØYD:  Den russiske ambassaden reagarer på Dagbladets sak om Putin.
IKKE FORNØYD: Den russiske ambassaden reagarer på Dagbladets sak om Putin. Vis mer
Meninger

Den russiske ambassaden i Oslo reagerer på et oppslag i Dagbladet 16. februar med førstesidetittelen «Putin og fem andre kriser truer oss». I et leserinnlegg i Dagbladet 26. februar beskriver Den russiske ambassaden, ved presseattaché Andrey Kulikov, oppslaget som aggressivt, og han er forbløffet over «enkelte publikasjoners prinsippløshet» i sin jakt etter gode vinklinger på oppslag. Men, nei, vi er heller ikke prinsippløse i vårt forhold til Russland.

En tabloid førstesidetittel har selvsagt ikke en doktoravhandlings presisjonsnivå. Men det er god dekning for at Russland under president Putin oppfattes som en større trussel mot Norge og Vesten enn før. I artikkelen som er omtalt henvises det til annekteringen av Krim og krigen i Øst-Ukraina. Men vi kunne også henvist til PSTs ferske sikkerhetsvurdering som beskriver russisk overvåking av Norge som omfattende og aggressiv, og vi kunne henvist til økt russisk militær flyaktivitet i Østersjøen og i nord.

I Dagbladet er vi ikke alene om å registrere en annen og lavere terskel for å leke med krig. I Ukraina har Russland testet Vestens politiske grenser. I Syria har Russland testet sine våpen, blant annet krysserraketter skutt fra Kaspihavet. Russland har i Putins tredje presidentperiode dramatisk forbedret Russlands militære stridsevne. Dette er en utvikling det er grunn til å være bekymret for. For det er ikke krigsleker og stridsevne vi trenger mer av, men sikkerhet og gjensidig tillit.

Vi mener imidlertid at Europa og Verden ennå ikke er inne i en ny kald krig, slik den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev sa i München tidligere i måneden. Det er ikke kald krig fordi det ikke er noen global konfrontasjon mellom diametralt motsatte ideologiske systemer, og mellom atomsupermakter med deres klienter. Sånn vil vi at det skal forbli, og vi vil bidra på vårt - i dette tilfellet - beskjedne nivå, blant annet med ikke å kolportere stereotyper av vår viktige nabo Russland.

I Dagbladet har vi et bevisst forhold til kald krig. Under Den kalde krigen i Norge var Dagbladet blant dem som holdt hodet kaldt, og oppfordret til dialog. Det gjør vi fortsatt. Vi oppfatter det som positivt at den russiske ambassaden i Oslo reagerer på oppslag de mener sprer fordommer om dagens Russland. Det tar vi som et uttrykk for at også Russland vil ha dialog.