Vi vil ha disse spillene!

«Wanda and the Giant» kommer til Norge. Men hvor er alle de andre japanske spillene?

 • Alt om spill!
 • Diskuter spill

  (Dagbladet.no) Vi fryktet lenge at det nye spillet fra «ICO»-makeren Fumito Ueda aldri ville dukke opp i Norge.

  Nå har imidlertid bekreftelsen kommet fra Nordisk Film om at «Wanda and the Giant» kommer til Norge - og hjertet dunker litt ekstra hardt.

  «ICO» er nemlig et av de aller flotteste, mest atmosfæriske spillene du kan spille på din PlayStation 2. Og om ikke utviklerne har gått på en real smell siden sist, kan vi vente oss noe svært stort av «Wanda».

  Var usikkert


  Gleden er ekstra stor ettersom det en stund nå har vært usikkert om Sony ville Europa-lansere «Wanda and the Giant», eller «Wanda and the Colussus» som det også oversettes til fra japansk. «ICO» ble hyllet av kritikerne, men butikksalget gikk ikke like bra. Kun 3585 eksemplarer ble solgt her i Norge - det er en liten skandale i seg selv.

  Derfor fryktet mange at Sony ikke ville gi markedet en ny sjanse med «oppfølgeren».

  I «Wanda and the Giant» møter du en gutt som natt og dag rir på sin hest, bærende på kroppen til en sjelløs jente. Idet han når sitt mål og legger jenta på et hellig sted, kommer en stemme fra oven som forteller at jenta kan få sin sjel tilbake om gutten bekjemper en lang rekke steinkjemper som herjer i området.

  Vi kan ikke si annet enn at vi gleder oss.

 • Se bilder av «Wanda and the Giant» her.
 • Se trailer fra spillet her.

  Mange andre spill ...


  Grunnen til at vi bringer nyheten om Wandas norgesplaner, er at vi kontaktet Nordisk Film med litt sedvanlig syting.

  - Det eneste spillet som er bekreftet til utgivelse i Europa er «Wanda», mens alle andre er ubekreftede, skriver Marc Skouborg i Nordisk Film som svar på en epost Dagbladet.no sendte med en liste over spill vi gjerne vil ha hit til landet.

  Og selv om eposten altså inneholder én gledelig nyhet, er det også mye i den som bare er trist.

  Mange japanske spill blir også utgitt i USA - altså blir de oversatt til engelsk. Men ettersom Europa består av mer enn engelsktalende land, stilles det store krav til lokalisering. For at et spill skal kunne gis ut bredt i Europa, må det nemlig oversettes til tysk, fransk, italiensk og spansk - og det krever mer ressurser enn japanerne er villige til å bruke.

  La oss gå gjennom listen over spillene vi listet opp i forespørselen, og som alt tyder på at vi aldri vil få spille her til lands (med mindre du eier en japansk PlayStation 2, og kjøper importerte spill):

  «Okami» (Clover Studios / Capcom)

  Fra de samme folka som lagde «Viewtiful Joe» kommer her et lite underverk. Du spiller en modig ulv, som viser seg å være en reinkarnasjon av Amaterasu - en mytisk solgudinne.

  Jorda har mistet all farge og alt håp, og du må slåss deg gjennom en lang rekke hindre for å sørge for at fargen og livet kommer tilbake.

  Grafikken er basert på en tradisjonell kaligrafisk tegnestil, og byr på noe hittil usett i spillsammenheng - den som spiller vil garantert bli forbløffet.

  Det er ikke satt noe releasedato for dette spillet i Japan ennå. Kryss imidlertid fingrene for at utgiverne også velger å inkludere Europa i sine planer - dette spillet ser for bra ut til å gå glipp av.

 • Se bilder av «Okami» her.
 • Se trailer fra spillet her.

  «Katamari Damacy» (Namco)

  «Katamari Damacy» er, som du raskt vil skjønne, et spesielt spill.

  Den kosmiske kongen har klart å miste alle stjernene, og ser seg nødt til å sende deg («prinsen») til jorda for å samle sammen jordlig gods nok til å skape nye stjerner.

  Dette gjør du ved å rulle en ball fram og tilbake i diverse landskap. Ballen kan tiltrekke seg ting - og jo større ballen blir, dess større ting kan den trekke til seg.

  Etterhvert som flere ting fester seg til ballen, vil den være vanskeligere å kontrollere - til din og andres forlystelse.

  Dette virker som et spill som har store muligheter også utenfor Japan. Synd er det derfor at vi i Europa aldri har fått oppleve «Katamari Damacy». I USA har spillet gjort det svært godt - men på tross av det er det nesten ikke å finne i butikkene.

 • Se bilder av «Katamari Damacy» her.
 • Se trailer fra spillet her.

  «Suikoden 4» (Konami)

  Dette kommende spillet er oppfølgeren til en lovprist serie, som vi ikke har fått opplevd i sin helhet i Europa.

  Her har tilhengere av japanske rollespill fått sin dose så det holder, og tidligere spill i serien har fått stående ovasjoner i USA og Japan.

  Spill nummer én og to ble gitt ut i Europa, men nummer tre dukket aldri opp.

  Konami sa på E3 i år at de vurderte en pakke med spill nummer tre og fire i Europa, men at de hadde problemer med lokaliseringen.

 • Se bilder av «Suikoden 4» her.
 • Se trailer fra spillet her.

  «Xenosaga Episode II: Jenseits von Gut und Böse» (Namco)

  Introen var flere timer lang på «Xenosaga: Der Wille zur Macht», det første spillet i serien. Det var med andre ord snakk om et episk verk av et rollespill, og spillerne ble lovet rundt 80 timers spilletid (selv om de fleste klarte det på under 50 timer.)

  Grunnen til de tyske titlene er utvikler Tetsuya Takahashis interesse for Nietzsche, og tittelen på det andre spillet kan oversettes til «Hinsides godt og ondt» - likt fjorårets flotte spill «Beyond Good and Evil» fra Ubisoft, som også hentet navnet fra Nietzsche.

  I likhet med det første spillet (som betyr vilje til makt) vil det være klare referanser til både kristendommen og europeisk filosofi - hvorfor kan da ikke vi europeere få tilgang på spillet?

  «Xenosaga Episode II: Jenseits von Gut und Bose» kommer ut i USA i februar neste år.

 • Se bilder av «Xenosaga Episode II: Jenseits von Gut und Bose» her.
 • Se trailer fra spillet her.

  «Final Fantasy XI» (Square Enix)

  Til slutt er det selvfølgelig spillet som Sony har kuttet livsgrunnlaget til ved å droppe harddisk-støtte på den nye, mye mindre PlayStation 2.

  «Final Fantasy XI» er tilgjengelig både på pc og PlayStation 2 i Japan og USA, og er verdens største flerspiller-spill som er tilgjengelig på tvers av flere platformer. At det i tillegg har fått svært gode kritikker, gjør ikke vår europeiske misunnelse noe mindre.

  Square Enix har åpnet et eget kontor i England for å være flinkere til å gi ut i Europa - foreløpig har det resultert i at et møkkaspill som «Unlimited SaGa» kommer hit - men også det mye bedre «Star Ocean» bare én måned etter USA-release. De lover at det nye kontoret vil føre til at titler som «Final Fantasy XII» vil få en skikkelig utgivelse på denne kanten av jorda.

  Som det heter: Bedre sent enn aldri.

 • Se bilder av «Final Fantasy XI» her.
 • Se trailer fra spillet her.
 • Alt om spill!
 • Diskuter spill
<B>«Xenosaga Episode II: Jenseits von Gut und Bose»</B>
<B>«Suikoden 4»</B>
<B>«Okami»</B>
<B>«Katamari Damacy»</B>
<B>«Wanda and the Giant»</B>: Dette spillet, som kommer fra de samme som lagde «ICO», er endelig bekreftet til Norge. Jippi!
STORE FORVENTNINGER:</B> Om «Wanda and the Giant» kan bli like bra som «ICO», har vi et fantastisk spill i vente.
<B>«Final Fantasy XI»</B>