- Vi vil ha en statsråd som slåss for kulturen

Kultur-Norge etterlyser en kampvillig kulturminister i Jens Stoltenbergs regjering, og flere av lederne i kulturlivet ønsker Turid Birkeland tilbake i statsrådstolen.

- Kulturministerens førsteprioritet må være å overbevise opinionen om at kulturen trenger større bevilgninger, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold .

Han får støtte fra generalsekretæren i Norsk Museumsforbund, Trond Wigeland Nilsen , og leder i Norsk Filmforbund, Rolv Håan . Kulturorganisasjonene krever en sterk og dreven politiker som kan fronte kulturens interesser i Finansdepartementet.

De synes det er viktigere å ha en rutinert politiker enn en fagperson med lang fartstid fra kulturarbeid.

Ønsker Birkeland

- Kulturministeren må våge å reformere de tunge nasjonale teatrene og orkestrene. De stagnerer i dag, sier formann i Norsk Komponistforening, Glen Erik Haugland , som gjerne ser Turid Birkeland i statsrådstolen.

- Kulturen er et så viktig område at den bør styres av en kvinne, sier direktør i Norsk Form, Brit Fougner , på spørsmål om det er på tide med en mannlig kulturminister.

Tidligere kulturminister Turid Birkeland og hennes rådgiver den gang, Nita Kapoor, er navn det spekuleres i.

- Vi kommer til å trives med både Birkeland og Kapoor. De er interessert i moderne og folkelig kultur, sier daglig leder i Norsk Rockforbund, Stein Andreassen .

Lanserer Jacobsen

Formannen i Norsk Kunstnerråd, Bjørn Sverre Kristensen , er uenig.

- Jeg vet bare at jeg ikke vil ha Birkeland. Forfatteren Roy Jacobsen er min kandidat. Han er en yrkeskunstner som er nær makten. Yrkeskunstnerne bør ha en særstilling i norsk kulturliv, i dag blir de marginalisert til fordel for populærkulturen, sier Kristensen.

Oslos kinosjef, Ingeborg Moræus Hanssen, lanserer seg selv.

- Jeg kunne godt tenkt meg jobben, men jeg stemmer jo Høyre. Jeg er bekymret over at det blir for mye kvinnfolk, men det har ingenting med saken å gjøre. Man bør hente en person fra kulturlivet som kan demme opp for den store anglo-amerikanske underholdningsindustrien og satse på den europeiske, mener hun.

Pianist Kjell Bækkelund ønsker en mann ved roret denne gang.

- Arve Tellefsen, Arne Nordheim, Bjørn Simensen og Egil Monn-Iversen er gode kandidater. Man må ikke være for snill, folk elsker ikke kunsten. Kunst til folket, ikke bare Oslo, er kampsak nummer en. Og fullføring av operaprosjektet.

Karsten Alnæs , leder i Den norske Forfatterforening, mener vi trenger en kreativ minister som har stor kunnskap om kulturområdet.

- Det må være en som er personlig engasjert, en innsider i miljøet. Kulturministeren må forstå grasrota og være på talefot med kulturorganisasjonene og kulturens representanter. I større grad enn de forrige bør de være tilgjengelige, ha tid til å prate.