NYE MULIGHETER: Arbeiderpartiet har vært tydelige på at en avvikling må skje på en så ordentlig og trygg måte som mulig, og at omstillingsmidler må stilles til rådighet i avviklingsperioden, skriver innsenderen. Her en mink på en pelsdyrfarm. Foto: Alf Ove Hansen / NTB Scanpix
NYE MULIGHETER: Arbeiderpartiet har vært tydelige på at en avvikling må skje på en så ordentlig og trygg måte som mulig, og at omstillingsmidler må stilles til rådighet i avviklingsperioden, skriver innsenderen. Her en mink på en pelsdyrfarm. Foto: Alf Ove Hansen / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Pelsdyrnæringen

Vi vil ha en styrt avvikling av pelsdyrnæringen

Arbeiderpartiet vil bidra til å fremme løsninger for en styrt avvikling som gir grunnlag for trygghet, omstilling og nye muligheter for bonden.

Meninger

Pelsdyrbonde Sigbjørn Kirkebøen kommer i Dagbladet 15. november med et angrep på meg fordi jeg nylig deltok på et arrangement mot pelsdyr. At jeg i min appell brukte uttrykket «ville dyr i bur», faller Kirkebøen tungt for brystet.

Jeg kunne godt ha brukt et annet begrep, og for eksempel kalt pelsdyra «aktive rovdyr», som Veterinærinstituttet gjør. Jeg kunne også bare sagt pelsdyr. Poenget er uansett det samme: Arbeiderpartiet vil ha en styrt avvikling av pelsdyrnæringen.

Kirkebøen misliker også at det var dyrevernsorganisasjonen NOAH som sto som arrangør av demonstrasjonen, og mener jeg derfor burde holdt meg unna.

Riktignok har NOAH en rekke standpunkter som står milevis fra min og Arbeiderpartiets tenkning. Jeg mener likevel at temaet for demonstrasjonen var viktig. Skulle vi som politikere måtte slutte oss til alt en arrangørorganisasjon måtte mene, før vi takker ja til en invitasjon, ville det være et tilbakeslag for måten det norske folkestyret fungerer på.

La meg understreke at jeg aldri har uttalt meg negativt om de personene som driver med pelsdyrhold. Næringen er imidlertid omdiskutert, og spesielt stilles det spørsmål om velferden for pelsdyrene. Dette er også bakgrunnen for at næringen til stadighet har vært debattert i Stortinget, og framtidsutsiktene har vært uklare helt fram til Høyre, Frp og Venstre i Jeløya-erklæringen slo fast at pelsdyrholdet i Norge skal avvikles.

Arbeiderpartiets landsmøte gjorde vedtak om styrt avvikling av pelsdyrnæringen første gang allerede i 2011. Vi programfestet dette i 2013 og fremmet forslag om en styrt avvikling i forbindelse med behandlingen av pelsdyrmeldingen i Stortinget i 2017. Det har hele tiden vært viktig for oss at pelsdyrbonden skal ha forutsigbarhet selv når man vil gjennomføre en styrt avvikling.

I åra som er gått siden vi første gang fattet dette vedtaket, har vi vært tydelige på at en avvikling må skje på en så ordentlig og trygg måte som mulig, og at omstillingsmidler må stilles til rådighet i avviklingsperioden.

Regjeringen har varslet at de i løpet av høsten vil sende på høring et forslag til lov som forbyr pelsdyrhold. Arbeiderpartiet vil bidra til å fremme løsninger for en styrt avvikling som gir grunnlag for trygghet, omstilling og nye muligheter for bonden.

For Arbeiderpartiet er det aller viktigste at vi sørger for å produsere nok mat her i landet. Derfor har Arbeiderpartiet tatt en lederposisjon i Stortinget ved å fremme klare forslag for å ruste landbruket til å produsere mer mat i møte med klimaendringene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.