Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vi vil ha en underdekning på 11 000 lærerårsverk i 2020

Venstre vil gjøre det mer attraktivt å være lærer.

Vil styrke lærersatsingen: Vi trenger større rom for utvikling og tildeling av mer ansvar, mer mulighet for faglig oppdatering, og et høyere lønnsnivå å strekke seg mot, skriver Yousuf Gilani. Illustrasjonsbilde. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Vil styrke lærersatsingen: Vi trenger større rom for utvikling og tildeling av mer ansvar, mer mulighet for faglig oppdatering, og et høyere lønnsnivå å strekke seg mot, skriver Yousuf Gilani. Illustrasjonsbilde. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Læreren bidrar til å gi barna våre muligheter til å utvikle sine ferdigheter, og har en helt sentral rolle i arbeidet med å bygge fremtidens Norge. Læreren er den viktigste faktoren i skolen, og skolen er den viktigste institusjonen i samfunnet. Derfor må vi satse på lærerne, både de vi har i dag og de mange vi vil trenge i fremtiden. Lærere må både ha kunnskap og evnen til å dele den, i tillegg til å ha omsorg for elevene. De gjør en formidabel innsats hver dag.

Venstre vil gjøre det mer attraktivt å være lærer. Vi trenger større rom for utvikling og tildeling av mer ansvar, mer mulighet for faglig oppdatering, og et høyere lønnsnivå å strekke seg mot.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) vil vi ha en underdekning på ca. 11 000 lærerårsverk i 2020. For å styrke skolen er det helt avgjørende at flest mulig lærere faktisk blir værende i skolen, at rekrutteringen av nye lærere øker og at flere lærere kommer tilbake til yrket de i utgangspunktet er utdannet til.

Lærere må hele tiden ha rett og plikt til å fornye og videreutvikle sin fag- og yrkeskompetanse. Vi må derfor sørge for gode ordninger for systematisk videreutdanning. Særlig viktig er det å tilby videreutdanning til ufaglærte lærere.

Venstre har gjennom samarbeid med regjeringen fått gjennomslag for styrking av etter- og videreutdanningstilbudet for lærere, og vi har gjennom budsjettsamarbeid sørget for et kompetanseløft for ufaglærte lærere. Vi vil videreføre satsingen, og vil i budsjettet for 2016 sette av 500 millioner kr til videreutdanningstiltak for lærere.

Venstre foreslår følgende ti tiltak:

• Plan for å rekruttere flere lærere til skolen.

• Utvide grunnskolelærerutdanningen til en femårig mastergrad.

• 500 mill kr til videreutdanningstiltak for lærere.

• Reduksjon av skolebyråkrati.

• Øke opptakskravene på grunnskolelærerutdanningen.

• Flere karriereveier for lærere.

• Innføre en sertifiseringsordning for lærere.

• Flere doktorgradsutdannede i skolen.

• Bedre oppfølging av nyutdannede lærere.

• Læreren må få større frihet til å bruke sitt profesjonelle skjønn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!