Vi vil ha loff!

Den nystartede organisasjonen Norske filmregissører vil penger ha både i posen og sekken.

Den nystartede organisasjonen Norske filmregissører overleverte sine krav til kulturminister Ellen Horn i går.

Det er ikke vanskelig å se hvor regissørene har hentet sin inspirasjon fra: Karius og Baktus-kravet «Vi vil ha loff!» og Ole Brumms «Ja takk, begge deler».

For filmregissørene vil ikke bare forandre filmstøtten slik at mer av den går til regissørene, de vil også la være å forandre filmstøtten - i alle fall de deler av den som går til regissørene.

Slik føyer de seg pent inn i rekken av organisasjoner og meningsberettigete som har levert høringssvar til rapporten fra revisjonsfirmaet Ernst&Young, som i fjor foreslo store endringer i filmstøtten. Alle berørte parter vil gjerne ha endringer, så lenge de ikke berører dem selv.

Filmregissørene går for eksempel mot Ernst&Youngs forslag om å nedlegge Norsk Film AS, fordi selskapet fungerer som et «fristed» for filmskapere.

De støtter Ernst&Youngs forslag om at litt av filmstøtten må gå som næringstilskudd til produsentene, men bare hvis halvparten av disse pengene benyttes til å lønne regissører/forfattere.

De foreslår, på eget initiativ, at alle regissører og forfattere som har hatt kinopremiere, får et automatisk stipend når filmen er ferdig for å utvikle nye prosjekter, et stipend som bør tilsvare en brukbar årslønn.

,Nå bedyret de tilstedeværende regissørene at den 14 sider lange innstillingen de leverte i går, ikke utelukkende var et forsøk på å bedre sine egne kår. Men regissør Hilde Heier tok ikke helt regien:

- Ingen produsenter har henvendt seg til meg etter at jeg laget «Suffløsen» i fjor. Vi vil satse på regissørene, gi dem en reell mulighet til å planlegge livet sitt - og en mulighet til å bli dyrket.

Kulturministeren takket for filmregissørenes forslag, sa hun skulle lese dem fort - men at hun samtidig har bestemt seg for å utsette de planlagte endringene i filmstøtten til høsten.

Litt av en thriller, dette. Eller komedie?

MER PENGER: Norske regissører gikk i går til kulturministerens bord.