Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vi vil ikke ha tabloid forskning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORSKNING: Selv om Forskningsrådet både er tilhenger av en tettere kontakt mellom forskning og næringsliv og premiering av god forskningsformidling, er vi ikke villige til å akseptere den beskrivelsen av søknadsbehandlingen som forskningssjef Erik Boye gir i Dagbladet 28.8.Boye synes å mene at Forskningsrådet har gitt våre systemer for kvalitetssikring på båten, og at vi stedet tildeler forskningsmidler etter hvor flink forskeren er til å formidle sine resultater i vitenskapelige tidsskrifter, i aviser og spesielt overfor næringslivet. Dette er ikke riktig. Forskningsrådets programstyrer og komiteer vil fortsatt forholde seg til kvaliteten på hver enkelt søknad som det viktigste kriteriet, med prosjektbeskrivelsen som basis for vurderingene. I tillegg vil forskningsinstitusjon og prosjektleders erfaring og meritter veie med. For størstedelen av søknadene i Forskningsrådet benyttes to-tre eksterne internasjonale ekspertvurderinger. I tillegg gjør styret/komiteen en vurdering av enkeltsøknaden og den samlede søknadsmassen. For innovasjonsprosjekter vil også nytteverdi spille en rolle. Har prosjektleder publisert i tidsskrifter med høy «impact factor», vil dette være et positivt element i vurderingen av søknaden, men da som ett av flere vurderingskriterier.

PUBLISERING av forskningsresultater er en vesentlig del av forskernes oppgave. Det er derfor internasjonal enighet om at den beste objektive indikatoren på kvaliteten på forskning er oppmerksomhet og gjenbruk av forskningen. Det er korrekt at dette ikke er en perfekt indikator. Derfor heter det en «indikator», og må brukes sammen med andre kriterier. Boye er også bekymret for at næringslivets behov skal få for stor innflytelse på forskernes prioriteringer. Samarbeid mellom forskningsmiljøer og bedrifter trenger ikke å forringe kvaliteten på forskningen. En mer intensiv næringsrettet forskning er en forutsetning for å utvikle Norges posisjon som eksporterende kunnskapsnasjon. Regjeringen har ambisiøse mål for vekst i Norges FoU-investeringer. Forskningsrådet arbeider for å nå målene, blant annet ved å øke bevilgninger til prosjekter der næringslivet er involvert.