Takk for støtten, men...: - Rygg er med på å gjøre SV en bjørnetjeneste ved å videreføre forestillingen om at SV og MDG har «byttet plass på meningsmålingene», skriver nestleder i Telemark SV. Foto: NTB Scanpix
Takk for støtten, men...: - Rygg er med på å gjøre SV en bjørnetjeneste ved å videreføre forestillingen om at SV og MDG har «byttet plass på meningsmålingene», skriver nestleder i Telemark SV. Foto: NTB ScanpixVis mer

Vi vil ikke oppkonstruere motsetninger

SV er fortsatt et større parti enn MDG. La oss ikke overskygge miljødebatten med en kunstig forestilling om at ett parti har byttet ut et annet.

Meninger

I Dagbladet 15. april skriver Filip Rygg et sympatisk innlegg om behovet for SV. Vi takker for støtten, og er fullt ut enige i at vi trenger et parti som kritiserer systemet fra venstre. Men Ryggs innlegg er også et eksempel på at det er i ferd med å danne seg en misoppfatning av størrelsesforholdet mellom SV og MDG, og med det også en skeivfordeling av bevisbyrden for partienes eksistens og relevans. Dessverre overskygger denne misoppfatningen mye av det politiske innholdet i miljødebatten.

Rygg er med på å gjøre SV en bjørnetjeneste ved å videreføre forestillingen om at SV og MDG har «byttet plass på meningsmålingene». Vi har ikke byttet plass, MDG er fortsatt et mindre parti enn SV.

SV er større enn MDG på gjennomsnittet av alle meningsmålinger de siste 12 månedene. SV er større enn MDG på snittet av kommunevalgsmålinger hver måned i hele 2015. I mars i år var SV større enn MDG på 6 av 8 landsdekkende meningsmålinger til Stortinget. Og SV stiller også i år langt flere kommunevalglister enn MDG; 271 mot 207. Det ble for litt siden slått stort opp at MDG gjorde en kjempemåling i Oslo, og bokset mot Frp med en oppslutning på 6,5 prosent. Det applauderte vi. Men først og fremst var vi glad på egne vegne.

Jeg setter pris på hvordan Rygg spesielt trekker fram asylbarnsaken som eksempel på behovet for SV. Vi var det eneste partiet som både kunne og ville sette asylbarnas beste førstt. Rygg mener det ikke bør være enkeltsakspartier på Stortinget, og advarer mot en fragmentering av SVs politiske grunnlag ned til ulike nisjepartier som MDG og nå også FI. Det tjener ikke sakene.

Selv om jeg er langt på vei enig i Ryggs konklusjon, er jeg fortsatt mindre opptatt av om MDG og FI eksisterer, enn jeg er opptatt av at SV fortsetter å utvikle politikk innen saksfeltene MDG og FI ønsker å hevde seg i. For SV er miljø, universell frigjøring og sosial rettferdighet viktige deler av en helhet. Vi vil ikke oppkonstruere motsetninger mellom disse interessene, vårt parti bør tilby helhetlige løsninger på samfunnets problemer. Det er det som gir oss det Rygg kaller «ideologisk ryggrad».

MDG er i oppdrift og har gjort en imponerende jobb med å bygge partiet. Men relative tilstander til tross: SV er et større parti enn MDG. La oss ikke overskygge miljødebatten med en kunstig forestilling om at ett parti har byttet ut et annet.