Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

JURK:

Vi vil ikke stilltiende akseptere et tilbakeskritt

Det eneste gangbare er å holde politikere ansvarlige for den politikken de til enhver tid fører.

VENTER PÅ AVKLARING: Om byrådet sier klart ifra om at de ikke vil la dette kuttet stå i budsjettforhandlingene, har vi den avklaringen vi trenger, skriver innleggsforfatter. På bildet: byrådsleder Raymond Johansen (Ap), byråd for miljø- og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), og Oslos ordførerer Marianne Borgen (SV).
VENTER PÅ AVKLARING: Om byrådet sier klart ifra om at de ikke vil la dette kuttet stå i budsjettforhandlingene, har vi den avklaringen vi trenger, skriver innleggsforfatter. På bildet: byrådsleder Raymond Johansen (Ap), byråd for miljø- og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), og Oslos ordførerer Marianne Borgen (SV). Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange som har engasjert seg etter at JURK ble foreslått kuttet med 125 000 kroner i forslag til Oslo-budsjettet for 2019. Vi la blant annet ut et innlegg på Facebook, som har blitt delt over tusen ganger på under ei uke.

Det varmer godt at mange ser hjelpebehovet til våre klienter, og at de forstår hvor stort utslag 125 000 kroner betyr for hvor mye hjelp vi får gitt. Verken jeg personlig, eller JURK, støtter ytringer om at byrådspartiene hater kvinner. Men vi synes det er verdt å kjempe for å få hjulpet like mange i 2019 som i 2018.

MDGs Eivind Trædal sier det er lett å forstå fortvilelsen vår, som må leve i usikkerhet fram til desember. Da jeg ansvarliggjorde politikerne i byrådet for å fremme kuttforslag, og politikerne i bystyret for å ikke komme på banen for å sikre støtten til JURK, var det akkurat det jeg ønsket å gjøre noe med.

Da forslaget først ble framlagt, meldte Rødt umiddelbart at de ville kjempe for oss og våre klienter. Om byrådet selv, eller de tre bystyrepartiene, sier klart ifra om at de ikke vil la dette kuttet stå i budsjettforhandlingene, så har vi den avklaringen vi trenger for å jobbe videre uten dette hengende over oss i to måneder.

Ansvarliggjøringen førte også til at flere tok ansvar. Etter at kronikken var publisert, løsnet det blant representantene med støtteerklæringer. SVs bystyregruppe har meddelt at de vil jobbe for oss. Det samme har Trædal fra MDG, og jeg har fått invitasjoner til dialog fra flere andre. Det setter vi stor pris på, og håper at flere vil flagge tilsvarende posisjoner i tida framover.

Vi er selvfølgelig glade for å ha fått økt støtten gradvis oppigjennom åra. Det er penger som vi har fått utretta mye bra for. Tidligere lå vi langt bak organisasjoner det er naturlig å sammenlikne oss med, og i Oslo-budsjettet for 2018 opplevde vi for første gang at kvinners rettshjelpsbehov faktisk var vurdert på linje med andre utsatte gruppers.

Derfor synes jeg heller ikke vi trenger å stilltiende akseptere ett tilbakeskritt. Det var mange organisasjoner som ble økt i bystyrebehandlingen i fjor, og de aller fleste av disse beholdt økningen i byrådets budsjettforslag. I et historisk stort budsjett, er det akkurat JURKs virksomhet byrådet ikke fant penger til å videreføre på samme nivå.

Å trekke fram egen og andre partiers tidligere politikk, er et kjent grep fra politikerhold. Det kan sikkert være nyttig av og til. Når det er sagt, er det naturlig å nevne at argumentasjonen om at det ikke er så ille å kutte oss ned på tidligere års støttenivå fordi det har skjedd en positiv utvikling over tid, har mye til felles med den argumentasjonen FrP og Høyre brukte da de framla sitt kuttforslag mot nærmest samtlige frie rettshjelpstiltak i fjorårets statsbudsjett.

Den gang var det Venstre og KrF som snudde det hele og slang på en real styrking. Min erfaring med støttesituasjonen både for rettshjelpstiltak og kvinneorganisasjoner, er at det eneste gangbare er å holde alle ansvarlige for den politikken de til enhver tid fører. Det var også det jeg gjorde i søndagens kronikk

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!