UKULTUR: Arbeidsgivere må tvinges til å ta konsekvensen av at også menn får barn, selv om det er kvinner som føder dem.
UKULTUR: Arbeidsgivere må tvinges til å ta konsekvensen av at også menn får barn, selv om det er kvinner som føder dem.Vis mer

Vi vil på det sterkeste advare mot en innskrenking av pappapermen

Bekymringsfull tendens.

Meninger

Stadig flere vil reversere den nylige utvidelsen av pappapermen – den delen av foreldrepermisjonen som er forbeholdt far.

Erna Solbergs regjering kuttet antall uker fra 14 til 10 uker i 2014. Så kom Venstre inn i regjering, og fikk gjennomslag for en tredeling av permisjonen. Dermed ble pappapermen i sommer utvidet til 15 uker.

Nå fylles debattspaltene av kritiske innlegg, og sosiale medier koker. Slikt får som kjent politikere i et valgår til å lytte.

Trondheim Arbeiderpartis årsmøte vedtok i helga å ta tredelingen opp til ny vurdering. Fylkesordfører Tore O. Sandvik har støtte fra Fagforbundets Mette Nord, og nå vurderer en rekke fylkeslag å sende inn forslag til landsmøtet om det samme. Arbeiderpartiet har en stolt tradisjon for å gå foran i likestillingspolitikken. På landsmøtet skal de altså diskutere reversering.

Også Venstres Guri Melby har snudd. Hun er ennå tilhenger av tredelt permisjon, men vil ikke lenger kjempe for den todelingen av foreldrepermisjonen som hun tidligere har frontet som forslag.

«Jeg erkjenner nå at det blir for rigid å gjøre dette til en regel som alle må følge,» sa hun til Dagbladet torsdag.

Manglende likestilling i arbeidslivet henger nøye sammen med manglende likestilling i norske hjem. Debatten illustrerer dette perfekt. Familier står fram og forteller at det rett og slett ikke er mulig for akkurat denne pappaen å ta permisjon, eller at det rett og slett ikke er mulig for akkurat denne mammaen å gå tilbake til jobb etter sju måneder hjemme.

Arbeidsgivere må tvinges til å ta konsekvensen av at også menn får barn, selv om det er kvinner som føder dem. I en del bransjer er det en ukultur som presser fedre til å jobbe framfor å være hjemme med babyene sine.

På samme måte har mange norske kvinner vent seg til tanken om at foreldrepermisjonen tilhører dem, og de vil nødig gi fra seg mye til mennene sine.

Dette er selve kjernen i hvorfor vi har egne uker dedikert til far.

Likestillingspolitikk virker, og i de skandinaviske landene har ofte progressiv politikk gått foran og vært med på å forme folkemeningen. Pappapermen har ført til at norske fedre har tatt en større del av foreldrepermisjonen enn tidligere, men økningen har vært knyttet tett til antall uker forbeholdt far. Da regjeringen kuttet i antall uker, tok norske mødre en større del av permisjonen. Det kan skje igjen.

Vi vil på det sterkeste advare mot en innskrenking av pappapermen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.