Frykter copycats Forfatter Jan Guillou, kjent for sitt engasjement på venstresiden i svensk politikk, tror Anders Behring Breivik i enkelte miljøer vil oppfattes som helt. Han mener det er på tide å ta et oppgjør med den økende høyreekstremismen i Europa.

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Frykter copycats Forfatter Jan Guillou, kjent for sitt engasjement på venstresiden i svensk politikk, tror Anders Behring Breivik i enkelte miljøer vil oppfattes som helt. Han mener det er på tide å ta et oppgjør med den økende høyreekstremismen i Europa. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

- Vi vil se copycats

Forfatter Jan Guillou tror Anders Behring Breivik oppfattes som helt og et forbilde av flere enn vi liker å tro.

(Dagbladet:) - Et terrorangrep fra en som regner seg som representant for ultraradikale høyre, kommer ikke overraskende på meg, sier suksessforfatter Guillou til Dagbladet. Han har skrevet flere ganger om det truende ekstreme høyre.
Hva verre er, han spår flere liknende aksjoner:
- Vi liker ikke å tenke på det, men det finnes mange der ute som deler hans syn og islamofobi. Skremmende mailer fra høyreradikale får jeg i innboksen min hver dag.

- Det finnes mennesker som ser Anders Behring Breivik som en et forbilde. En helt som har gjort en enestående stor oppfordring for Norge, sier Guillou.

- Ingen kan vite hvor mange eller i hvilken grad noen vil ta steget fra å sympatisere med ham til å utføre en terrorhandling, men jeg er sikker på at vi vil se såkalte copycats i Norge og Sverige. Noen vil forsøke å leve opp til ham, er sjokkmelding fra Guillou.

- Politikere har spilt på rasismelaget Guillou tror likevel noe godt vil komme ut av katastrofen.
- Vi har etablert et samfunn hvor vi skaper særskilte lover for overvåkning av muslimer, hvor vi er så fokuserte på terror i islams navn at vi ikke unne skapt bedre forutsetninger for framvekst av høyreradikale. Tankegangen han eksponerer, viser hvordan samfunnet har spilt på rasistenes vilkår, politikere, sikkerhetspoliti og media.

- Krigen mot terror har pekt ut Islam som den nye verdensfiende. Nå må vi endre fokus, sier Guillou.

- Få politisk dritt fram i lyset! Også suksessforfatter Gert Nygårdshaug har skrevet om nynazisme i Norge. Han sier også han ikke er overrasket sett i lys av islamofobien som lurer i vesten. I hans romanen "Himmelblomsttreet" raser en krig mellom kristne og muslimer i framtidas Europa.
- Islamfrykten brer om seg. Vi må huske at denne mannen ikke er "gal" og et unikt tilfelle. Han har forberedt seg i ni år og er ekstremt politisk bevisst. Han deler en ideologisk plattform med flere. Det kommer ikke utenom at han har tilhørt et visst parti. Vi kan ikke slutte å skrive om tendensene vi ser. Tvertimot.

- Vi må få fram så mye av den høyreekstreme dritten som mulig, sier Nygårdshaug.

- Ingen vil kopiere dette Mens Guillou tror Behring Breiviks terror vil bli kopiert, er Jon Michelet overbevist om at det ikke vil skje. Også Michelet har skrevet om nynazisme blant oss, særlig kjent er romanen Jernkorset.
- Jeg skrev faktisk en roman i '89 kalt Thygesens Terrorist. Der reiser en forkvaklet, ekstrem miljøforkjemper til en øy i Indre Oslofjord og begår massedrap. Det er spøkelsesaktig å tenke på i dag. Likevel, selv om jeg forestilte meg dette, ville jeg ikke i min villleste fantasi klart å dikte opp noe så grusomt som massakren på Utøya, sier Michelet.

- Det finnes mange islamfiendtlige miljøer, men en slik voldshandling rettet mot vår flotteste undom, er så hinsides orferdelig at jeg er sikker på at det ikke finnes noen ekstremist i noe miljø som vil gi Behring Breivik heltestatus, sier Michelet.

En kjempevekker: Forfatter Jon Michelet synes det er for tidlig å skylde på noe parti for å ha næret fram Anders Behring Breivik. - Men vi må se dette som en vekker for farlig tankegods.  Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet
En kjempevekker: Forfatter Jon Michelet synes det er for tidlig å skylde på noe parti for å ha næret fram Anders Behring Breivik. - Men vi må se dette som en vekker for farlig tankegods. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet Vis mer

Michelet sier han er enig med Siv Jensen i at det er for tidlig å slå politisk mynt og diskutere om noe parti har "skyld".
- Men vi må se dette som en tankevekker. Vi må reflektere over hva et farlig tankegods kan føre til.

- Jeg ser blant annet hvordan folk uhemmet skriver ondskapsfulle ting på nett, de gjemmer seg bak anonymitet. Nå må vi begynne å besinne oss og skape et rensligere debattklima, maner Michelet.

Ikke overrasket: Forfatter, Gert Nygårdshaug er ikke overrasket over massakren på Utøya. - Islamofobien skaper grobunn for ekstremister. Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet
Ikke overrasket: Forfatter, Gert Nygårdshaug er ikke overrasket over massakren på Utøya. - Islamofobien skaper grobunn for ekstremister. Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet Vis mer