Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Politiet:

Vi vil være synlig til stede

Det har vært utfordringer knyttet rus i området over tid, og vi har registrert forverring etter at vi fikk smitteverntiltakene.

ELGSLETTA: Det har vært utfordringer knyttet til området over tid, og vi har registrert forverring etter at vi fikk smitteverntiltakene. Vi skal gjøre vår del av jobben, men politiet kan ikke ivareta sårbare menneskers helse, skriver innsenderen. Foto: Lars Eivind Bones
ELGSLETTA: Det har vært utfordringer knyttet til området over tid, og vi har registrert forverring etter at vi fikk smitteverntiltakene. Vi skal gjøre vår del av jobben, men politiet kan ikke ivareta sårbare menneskers helse, skriver innsenderen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Tore Soldal
Tore Soldal Vis mer

I en kommentar 15. april uttrykker Dagbladet bekymring for de åpne rusmiljøene i Oslo sentrum. Oslo politidistrikt deler denne, og har full forståelse for at de som bor i området, driver næring eller ferdes der, føler utrygghet. Men vi har også stor medfølelse med de rusavhengige – som ofte omtales av andre som «problemet».

Det har vært utfordringer knyttet til området over tid, og vi har registrert forverring etter at vi fikk smitteverntiltakene. Vi skal gjøre vår del av jobben, men politiet kan ikke ivareta sårbare menneskers helse. Her må andre fagfolk ta ansvaret.

Etter coronautbruddet har det vært en økning i antall rusmisbrukere i området. Vi observerer også at konfliktnivået har blitt noe høyere. Det kan være flere grunner til det; for eksempel at det er mindre narkotika i markedet og vanskeligere å få tak i.

Det kommer også rusmisbrukere dit som vanligvis ikke handler i de åpne miljøene. Vi følger nøye med på utviklingen.

Politiet bruker mye ressurser i de åpne rusmiljøene, både sivilt og uniformert, men det har ikke vært nok til å gi et godt nok vern til rusmisbrukere, beboere eller næringsdrivende. Det handler i hovedsak om prioriteringer i en presset ressurssituasjon.

Justisdepartementet har bevilget ekstra stillinger til politiet i forbindelse med smitteutbruddet. Stillingene vi får tildelt vil blant annet bli benyttet til å forebygge kriminalitet og skape mer ro i de åpne rusmiljøene.

De som oppholder seg i miljøene har ofte ikke samme muligheter som andre, til å holde seg borte fra det offentlige rom. I tillegg er vår erfaring at mange i liten grad forholder seg til retningslinjene, men står ofte både tett og mange sammen. Det er bekymringsfullt fordi mange befinner seg i den såkalte «risikogruppen» for corona.

I et smittevernsperspektiv er det viktig å hindre større ansamlinger – det gjelder også rusmisbrukere. Men det er ikke forbud mot å oppholde seg mer enn fem personer samlet. Vi kan henstille folk om å spre seg, men har ikke sanksjonsmidler.

Oslo politidistrikt vil fortsette det gode samarbeidet med Oslo kommune og de frivillige organisasjonene inn i de åpne rusmiljøene, og vil også framover være tydelig til stede; både til fots og i bil.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!