DEBATT

Vi vil verne byens fødende kvinner

Fødetilbud: Vi går baklengs inn i framtida!

MOR OG BARN PÅ ULLEVÅL: Alle vi som jobber her har det samme målet. Men de endringene som er skissert vil utgjøre en svimlende liten gevinst i forhold til det vi risikerer å tape, skriver innsenderne. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
MOR OG BARN PÅ ULLEVÅL: Alle vi som jobber her har det samme målet. Men de endringene som er skissert vil utgjøre en svimlende liten gevinst i forhold til det vi risikerer å tape, skriver innsenderne. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er på tide med drastiske endringer som bemanner fødetilbudet ved Ullevål sykehus, opp til et levelig nivå slik at vi kan verne om byens fødende kvinner, deres barn, og oss som har et mandat til å hjelpe dem.

De som er opptatt av mødrehelse, fødetilbud og barselomsorg har fått med seg at det blåser en kald politisk nordavind i disse dager. Det skrives og diskuteres om rasering av offentlig tilbud, sommerstengte fødeavdelinger og sentralisering. Det drøftes ansvarsforskyvninger fra sykehus til primærhelsetjenesten. Det planlegges kortere liggetid etter fødsel i en allerede strangulert barselomsorg.

Vi som har lang erfaring fra jordmortjeneste på en høyteknologisk fødeklinikk, har også erfart at fødselsomsorgen har endret seg. Kravene fra brukere og helsemyndigheter har endret seg. Kvinnene har et mer komplekst behov for oppfølging enn tidligere, dette gjenspeiler seg blant annet i en fordobling i antall induksjoner og en mer medikalisert fødselsomsorg med flere avanserte prosedyrer og krav til oppfølging.

Når kravene både til fødeavdelingen og den enkelte jordmor økes, skapes et behov for mer ressurser. Vi har kunnskap og ønske om å møte dette behovet, men vi har ikke tilgjengelig jordmorstillinger. Vi erfarer at vi tidvis ikke klarer å nå kravet til tilstrekkelig omsorgsytelse under gjeldende arbeidsforholdene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer