Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vi vinner kampen mot ekstremisme

Miljøet rundt «Profetens Ummah» ligger nede med brukket rygg og høyreekstremister mangler lederskikkelser og en samlende ideologi.

20120921, Oslo . Hyllet terroristen utenfor den amerikanske ambassaden,  Ubaydullah Hussain.   gruppen « Profetens Ummah », som han er talsmann for Foto : Sara Estiri/ Dagbladet
20120921, Oslo . Hyllet terroristen utenfor den amerikanske ambassaden, Ubaydullah Hussain. gruppen « Profetens Ummah », som han er talsmann for Foto : Sara Estiri/ Dagbladet Vis mer
Meninger

Siden våren 2012 har over 100 muslimske ungdommer reist som fremmedkrigere til Syria. De aller fleste har valgt å slutte seg til den ultra-brutale «islamske staten» og det var spesielt perioden mellom 2013 og 2014 at situasjonen var fullstendig ute av kontroll. Av disse over 100 ungdommene har de fleste hatt en eller annen tilknytning til organisasjonen «Profetens Ummah» her i Norge.

I slutten av 2014 kommer regjeringen ut med «handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme» som blir startskuddet for det intensive forebyggende arbeidet som blir lagt ned av et bredt spekter av organisasjoner, kommuner og sentrale myndigheter i 2015. Samfunnet går fra å være en gjeng med hodeløse høns som stort sett snubler i egne ben i desperate forsøk på å drive brannslukking, til å bli et veloljet maskineri med klare arbeidsoppgaver og godt tverrfaglig samarbeid som utfordrer de ekstreme miljøene på alle nivå.

Det ekstreme islamistiske miljøet rundt «Profetens Ummah» går fra å ha tilnærmet fritt spillerom i samfunnet til å bli nærmest bombardert av samtlige aktører med aksjer i samfunnet. De blir utfordret av moskeene, de blir utfordret av påtalemyndighetene og arbeidet med radikalisert ungdom går fra å være en håpløs oppgave der man stort sett opplever å møte veggen, til å bli utført nesten med militær presisjon og en høy andel av vellykkede inngripener.

Vi vet med sikkerhet at miljøet rundt «Profetens Ummah» har forsøkt å rekruttere over et titalls ungdom siden våren 2015. De har etter alt vi vet ikke klart å lykkes med et eneste tilfelle. Mye tyder på at den siste ungdommen miljøet klarte å radikalisere er den straffedømte 18-åringen som ble arrestert i Sverige på vei til Syria.

I dag klarer vi ikke å bringe på det rene mer enn fire aktive medlemmer i gruppa og samtlige av disse er aktører som har vært i lederskapet siden 2014. Samtlige av fire resterende medlemmene har snakket varmt om den islamske staten, men har til felles at de har valgt å bli hjemme mens de har oppildnet andre til å reise og miste livet som kanonføde for IS.

Det finnes ingen enkel forklaring på hvorfor «Profetens Ummah» nå ligger nede med brukket rygg og det er nok et resultat av en hel del ulike faktorer.

Les også: - Profetens Ummah ligger nærmest med brukket rygg

Én av faktorene er den tøffe strategien fra PST og påtalemyndighetene. Flere har blitt arrestert på flyplassen allerede før utreise. De som har returnert fra Syria har fått strenge fengselsdommer og sentrale aktører har blitt tatt ut av spill. Ubaydullah Hussain er siktet for rekruttering til terror og lederskapet i miljøet smuldrer sammen.

Én annen sentral faktor er at samtlige av ungdommene som har blitt forsøkt rekruttert siden høsten 2015 effektivt har blitt hindret av blant annet kommunale forebyggende tiltak. Vi har selv sett hvordan Profetens Ummah har forsøkt å rekruttere unge muslimske gutter og jenter, men har måtte gi slipp på ungdommene etter tverrfaglige koordinerte tiltak fra hjelpeapparatet. 

En tredje faktor er brutaliteten til den islamske staten. Terrorangrep i Europa og terrorangrep i muslimske land har gitt en vond smak i munnen på mange av de som i utgangspunktet hadde sympatier og var potensielle kandidater til å bli radikalisert via internett eller ekstreme islamistiske grupper her i landet.

I PSTs trusselvurdering for 2016 trekkes allikevel islamistisk terror frem som den største trusselen mot samfunnet og det legges vekt på at det er sentrale aksjoner fra henholdsvis Al-Qaida og IS som i stor grad ligger bak denne vurderingen og ikke evnen eller motivasjonen til lokale islamistiske ekstremister her i landet. En annen vurdering hadde vært umulig å gjøre fra PST i kjølevannet av to brutale terrorangrep mot Europa i 2015 og den nylige trusselvurderingen fra Europol som advarer mot betydelig økt trussel fra IS-inspirert terror.

Samtidig advarer PST-sjef Benedikte Bjørnland om økt høyreekstremisme i Norge i kjølevannet av økt høyreekstremisme i Europa og et miljø hovedsakelig på internett i Norge som blir stadig mer voldsorientert i retorikken mot innvandring og myndighetspersoner som representerer en liberal fløy i innvandringspolitikken. Heldigvis for Norge så har vi ikke noe tydelig organisert høyreekstremt miljø som eksisterer utenfor internett. De mangler karismatiske samlende ledere og de mangler en tydelig felles ideologi. Det er også dårlig vekstvilkår for ekstremisme i Norge.

Mens flere europeiske land har betydelige utfordringer med ekstreme miljø i fremvekst, så har vi i Norge aldri hatt en større mulighet til å slå beina under de ekstreme miljøene en gang for alle. Vi er i en unik posisjon der vi i stor grad kan slutte med brannslukking og legge fokuset over på forebygging. Den muligheten har vi ikke råd til å sløse bort.