Vibeke Løkkeberg lager film om 22. juli

Sier det er stor interesse for filmen internasjonalt.

RESEARCH I RETTSSALEN: I dag og i går har filmskaper Vibeke Løkkeberg vært blant tilhørerne i rettssalen i Oslo tingrett. Hun vil lage film om 22. juli-terroren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RESEARCH I RETTSSALEN: I dag og i går har filmskaper Vibeke Løkkeberg vært blant tilhørerne i rettssalen i Oslo tingrett. Hun vil lage film om 22. juli-terroren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vibeke Løkkeberg har fulgt rettssaken mot Anders Behring Breivik fra tilskuerbenken i Oslo tinghus de siste to dagene. Hun planlegger en film om terrorhandlingene 22. juli i fjor.

- Jeg har gruet meg veldig for å komme så nær. Så langt har jeg fulgt rettssaken på TV, først nå følte jeg meg klar til å være tilstede i rettssalen, sier filmskaperen til Dagbladet.

Hun har tidligere sagt at hun vurderer å lage film om 22. juli, men at hun har vært usikker. Nå er det på det rene at filmen blir noe av. Løkkeberg har mottatt prosjektutviklingsstøtte fra Norsk Filminstitutt og har søkt om ytterligere midler fra stiftelsen Fritt Ord.

Stor interesse - Jeg mener det for fremtiden må finnes en film om denne historiske hendelsen, og at den bør lages i Norge. Jeg merker at det er stor interesse for prosjektet internasjonalt, sier hun.

For to år siden fikk Vibeke Løkkeberg mye oppmerksomhet for «Gazas tårer», som nå skal settes opp på kino i store byer i USA.

Løkkeberg sier hun vil videreføre denne filmens blanding av dokumentariske bilder og fiksjon i 22. juli-filmen, men ønsker ikke å gå inn på hvorvidt hun vil rekonstruere hendelser i Regjeringskvartalet og på Utøya.

Rystende Løkkeberg ser på 22. juli-filmen som den midterste installasjonen i det som skal bli en antikrigstrilogi. Her er «Gazas tårer» den første og en planlagt filmatisering av hennes roman «Allierte», om bombingen av Laksevåg under Den andre verdenskrig, tenkt som den siste.

- Det å reise verden rundt med «Gazas tårer» og oppleve reaksjonene på den i debatter og på Facebook, har vært brutalt. Det har vist meg fascismens ansikt og gitt meg en helt ny virkelighetsforståelse i moden alder, sier hun.

Om å sitte i rettsal 250 og følge vitneforklaringene personlig, kaller hun en rystende opplevelse.

- Det er skremmende å høre de skrekkelige vitneforklaringene, men også å være så nær gjerningsmannen, å kunne følge hans minste reaksjon - og fraværet av reaksjoner, sier Vibeke Løkkeberg.

Leder for Støttegruppa etter 22. juli, Trond Blattmann, sier at en film om 22. juli må lages med nennsom hånd med tanke på de mange berørte.

- Jeg har tiltro til at Vibeke Løkkeberg kan gjøre dette på en ordentlig måte, men alt avhenger av hvordan filmen vinkles, og at det som skjedde 22. juli ikke fremstilles på noen annen måte en slik det faktisk var, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer