- «Victoria» var utmattende

I etterkant har de store tilbudene uteblitt for skuespiller Iben Akerlie.

- EKSTREMT UTFORDRENDE: Iben Akerlie spilte hovedrollen i «Victoria» som nå er blant de nominerte til Folkets Amanda. Hun mener det var en svært krevende rolle, men at hun ble sliten på en god måte. Foto Nina Hansen / Dagbladet
- EKSTREMT UTFORDRENDE: Iben Akerlie spilte hovedrollen i «Victoria» som nå er blant de nominerte til Folkets Amanda. Hun mener det var en svært krevende rolle, men at hun ble sliten på en god måte. Foto Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): 25-åringen fra Oslo spiller Victoria i Torun Lians filmatisering av Knut Hamsun-romanen med samme navn.

Blant hennes motspillere er Bill Skarsgård fra Netflix-suksessen «Hemlock Grove» og Jakob Oftebro, kanskje mest kjent for sin rolle som Torstein Raaby i «Kon-Tiki».

Nå er «Victoria» blant de nominerte til Folkets Amanda, og kan stikke av med seieren under Den norske filmfestivalen i Haugesund som går av stabelen i august.

- Jeg var ikke klar over hvor utmattende det kunne være, men jeg ble sliten på en god måte, sier Iben Akerlie til Dagbladet.

- Gikk i bølgedaler Iben er i filmen overklassejenta som møllersønnen Johannes (Jakob Oftebro) forelsker seg i, men som er forlovet med kammerherrens sønn, Otto, spilt av Bill Skarsgård.

- Selve innspillingsprosessen var svært fin, og jeg ble godt tatt vare på. Likevel var jeg veldig sliten etter de lange dagene og det var ekstremt utfordrende med mye venting og tunge, stramme kostymer, sier Akerlie.

«Victoria» var skuespillerens første store filmrolle. Hun forklarer at det under produksjonen av «Victoria» var mye som måtte læres på en gang, og at absolutt alt var nytt for henne. Til høsten skal hun i gang med et nytt filmprosjekt, men ellers har Oslo-jenta fått svært få tilbud om filmroller.

- Den største utfordringen med «Victoria» var å gjøre jobben så godt som mulig. Da jeg først fikk rollen, fikk jeg ikke lov å si det til noen. Jeg ble først kjempeglad, men så ble filmen utsatt ett år, og da ble den gleden avløst av apati og distanse. Det gikk i bølgedaler, glede og forvirring om hverandre, sier hun.

- Mye «under beltet» Iben fant god hjelp i sine allerede erfarne skuespillerkolleger.

- Å jobbe med Skarsgård og Oftebro var helt herlig. Selv om de er så unge, er de ekstremt talentfulle og har mye «under beltet». Det var en fordel å kunne lene seg på de to. Standaren ble satt ganske høyt allerede fra start. Det var mye å forholde seg til på én gang, men jeg følte ikke annet enn at de tok godt vare på meg, sier hun.

I filmen oppstår et trekantdrama mellom Akerlie, Oftebro og Skarsgård, men utenfor settet var stemningen ikke annet enn positiv.

- De er veldig greie gutter, men noe kjærlighetsdrama utenfor settet uteble, ler hun.

25-åringen mener det var viktig å gjenskape en slags hyllest til orginalverket. Da la hun særlig vekt på det universelle i historien og det evig vakre i Hamsuns roman. 

- Man kan spørre seg hva historien forteller i dag. Jeg personlig er fornøyd med resultatet. Det er kanskje ikke så enkelt å si at det burde være folkets film, men jeg kan bare håpe på at folket setter pris på den.

For å stemme på din favoritt, kan du enten sende en tekstmelding med kodeord AMANDA og nummeret på din kandidat (eks AMANDA 1) til 2400, eller bruke avstemningsboksen på Dagbladets hjemmesider.

Filmene er da nummerert med disse tallene:

1. Kon-Tiki
2. Victoria
3. Tina & Bettina
4. Til Ungdommen
5. De andre