USLÅELIG: Ingen slår Belgias tidligere statsminister, Yves Leterme, i håpløse regjeringsoppdrag. Her forlater han et toppmøte i EU i 2011, hvor han representerte et land uten regjering. Foto: REUTERS / Scanpix / Francois Lenoir
USLÅELIG: Ingen slår Belgias tidligere statsminister, Yves Leterme, i håpløse regjeringsoppdrag. Her forlater han et toppmøte i EU i 2011, hvor han representerte et land uten regjering. Foto: REUTERS / Scanpix / Francois LenoirVis mer

Vidar Helgesens utrolige etterfølger

Europa- og samordningsminister Vidar Helgesen har fått en etterfølger i sin forrige jobb, som har god erfaring fra «det umuliges kunst» med hva som ikke lar seg samordne.

Kommentar

Vidar Helgesen gikk av som generalsekretær i Det Internasjonale Instituttet for Demokrati og Valgbistand (IDEA), med hovedsete i Stockholm, for å tjene statsminister Erna Solberg i Norge. Nå er hans etterfølger utnevnt, Belgias tidligere statsminister, Yves Leterme, en person med erfaringer - på vondt og godt - som knapt noen kan hamle opp med.

Både for- og etternavnet er fransk, men Yves Leterme kommer fra landsdelen Flandern i nord, og snakker nederlandsk. I spissen for partiet Kristelig-demokratisk og Flamsk (CD&V) vant han valget i juni 2007. Men etter valgseieren kunne han ikke huske den belgiske nasjonalsangen. Det tok ni måneder med forhandlinger før han klarte å danne regjering.

I mellomtida måtte daværende kong Albert II innkalle forhandlerne til sjukehuset, hvor han var hofteoperert, for å prøve å løse krisa, men til ingen nytte. Leterme holdt på å omkomme midt under forhandlingene - han «møtte døden ansikt til ansikt», sa en av forhandlerne, men etter et opphold på sjukehus kom han seg på beina igjen. Kongen måtte underveis be valgets taper (!), avgående statsminister Guy Verhofstadt, fra Flamske Liberale og Demokrater (VLD), om å danne midlertidig regjering.

Verhofstadt ryddet litt opp, og Leterme kunne omsider danne regjering i mars 2008, ni måneder etter at han hadde vunnet valget, for så å sitte åtte måneder på taburetten inntil han måtte gå av. Da overtok partifellen Herman Van Rompuy i elleve måneder, før han ble valgt til president i EU-rådet. Leterme overtok igjen, og styrte fra november 2009 til april 2010.

Da leverte Leterme sin femte avskjedssøknad til kongen, etter ni måneders forhandlinger og to runder på åtte og og fem måneder som statsminister. Enda verre skulle det bli etter valget i april 2010.

Valgets vinner var Bart De Wever fra Ny Flamsk Allianse (N-VA), en enda sterkere flamsk nasjonalist enn Leterme. I spissen for Belgias største parti, men uten støtte i landsdelene Vallonia og Brussel, uttalte han: «Belgia vil fordampe». Han klarte ikke å danne regjering. Kongen ba Leterme holde fram som midlertidig statsminister.

Etter ett år og sju måneder uten regjering i Belgia ba den vikarierende statsministeren, Leterme, om avskjed fra kongen, hans sjette avskjedssøknad. Leterme kunne ikke sitte fast på en midlertidig taburett i Belgia fordi han søkte jobb i Organisasjonen for Økonomisk Samarbeid og Utvikling (OECD).

Men kong Albert var også utslitt. Han forberedte seg på å abdisere og overlate ansvaret til sønnen, kronprins Filip (på flamsk) eller Philippe (på fransk), kjent for ubetalte fartsbøter med bil i inn- og utland. Leterme måtte vente til Elio Di Rupo, lederen for det fransk-talende Sosialistpartiet (PS) i Vallonia i sør, kunne danne regjering 6. desember 2011.

Da hadde Belgia satt verdensrekord med 541 dager uten regjering og fått verdens første åpent homoseksuelle mannlige statsminister, bare slått av ei kvinne på Island, Jóhanna Sigurðardóttir. Ganske utrolig klarte Belgia å få vedtatt et statsbudsjett, styre EU under sitt halvårige presidentskap, med ros for godt lederskap, gå til krig i Libya, med hyllest fra NATO for innsatsen, og skape litt vekst i økonomien - alt sammen uten regjering.

Men det kommer noen hardføre ledere ut av Belgias politiske vepsebol. Guy Verhofstadt leder i dag de liberale i Europaparlamentet, og er de liberales kandidat til å bli president i EU-kommisjonen i år. Frankrike, Tyskland og Benelux-landene ville ha ham som sjef for EU-kommisjonen allerede i 2004, men den britiske statsministeren, Tony Blair, la ned veto på grunn av Verhofstadts sterke motstand mot krigen i Irak. Verhofstadt fikk hevn og sørget for at Tony Blair ikke fikk oppfylt sin drøm om å bli EU-president. I stedet kom belgiske Herman Van Rompuy, som sitter der ennå.

Og nå skal Yves Leterme overta etter Vidar Helgesen i IDEA. Hvis Helgesen skulle trenge råd om samordning, så er det bare å ringe etterfølgeren, som vet det meste om hva som ikke kan samordnes av egen erfaring fra «det umuliges kunst», belgisk politikk. Og verdens land kan søke råd om valg hos en mester i såvel håpløse valgseire som ditto nederlag.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.