Vidar Sandbeck er død

Forfatteren, musikeren og visesangeren Vidar Sandbeck fra Åmot i Hedmark er død, 87 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Absolutt alle har hørt om forfatteren og visekunstneren fra Åsta midt i Østerdalen. Nær 40 bøker og om lag 400 viser er ført i penn og gitarstrenger av Vidar Sandbeck.

Voksne husker hans dikt og romaner, og barna glemmer aldri barnetimen med Sandbeck.

Han debuterte med visesamlingen «I døragløtten» i 1954. Senere har han komponert klassisk musikk og populærmusikk.

«Pengegaloppen»

Også alle de penga da. Hele nasjonen kan refrenget til pengegaloppen. Det er få radioreportere her i landet som ikke har brukt den visa som lydmessig bakgrunn i programinnslag med økonomisk fortegn.

Men Vidar Sandbeck var mye mer enn en humoristisk viseforfatter. Han sa selv på sin 75-årsdag at han egentlig blir ganske så molefonken med tanke på hvor gæli det står til med verden.

Han prøvde seg etter eget utsagn i 12 yrker, før han 41 år gammel slo gjennom som plateartist med nettopp «Pengegaloppen» i 1959.

Barnetimeonkel

Han ble født på Åsta 21. juli 1918 og vokste opp på eiendommen Skoglund, også kalt Myra i de selvbiografiske barnebøkene. De kunstneriske talentene viste seg tidlig; allerede i niårsalderen spilte han fele, og han hadde debutkonsert i Stjørdal 21 år gammel i 1941, skriver Østlendingen.

Etter knallsuksessen med den gjerrige mannen i «Pengegaloppen», ble Sandbeck fast ansatt i Otto Nielsens ukentlige radioprogram «Søndagsposten». Radiomediet ga ham dessuten et annet stort og takknemlig publikum; i Barnetimen for de minste nådde han gjennom 20 år en popularitet som kunne måle seg med Alf Prøysens og Anne-Cath. Vestlys.

Vidar Sandbeck døde torsdag på Ryslingmoen sykehjem i Åmot. (ANB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer