Video-speilrefleksene kommer

Vi har prøvd de første speilreflekskameraene som filmer video i HD-oppløsning.

(Dagbladet.no): Mens vi for ti år siden gjerne puttet en filmrull med 24 bilder inn i kameraet, forventer vi nå at selv telefonen vår skal fikse både bilder og video med god kvalitet. Proffene derimot, har fortsatt brukt kameraer som enten tar stillbilder eller video, for å få dette i best mulig kvalitet.

Nå kan det snart være slutt på den tida også.

Det gode, gamle speilreflekskameraet er nå i stand til å ta opp video, og sågar i knivskarp HD-kvalitet. Fredag kom Nikon D90 i salg for 7500 kroner, et relativt rimelig kamera for den ivrige amatøren. Som altså kan ta opp film i HD-kvalitet, som det første i verden.

Kort tid etter at denne nyheten ble kjent lanserte konkurrenten Canon sitt EOS 5D Mark II. Et profesjonelt kamera med 21 megapikslers bildebrikke, og HD-video med enda høyere oppløsning og kvalitet enn Nikons D90. Riktignok blir det også langt dyrere, nærmere 24 000 kroner når det kommer i salg om et par måneder.

Vi har prøvd begge kameraene, og kan uten videre slå fast at dette er spennende nyheter for alle som liker å lage video.

Selvsagt vil det være fotografer som fnyser av et speilreflekskamera som tar levende bilder. For dette er vel ikke hva det er laget for?

Video med speilrefleks

Nei, opprinnelig er det jo ikke det. Speilrefleksmekanismen er i seg selv et hinder for å ta stillbilder og filme samtidig, noe som også er en viktig grunn til at dette ikke har kommet tidligere. Gjennombruddet kom da man fant på Live View, en funksjon som løfter speilet inni kamerahuset og lar skjermen bakpå kameraet vise det sensoren ser gjennom objektivet. Veien fra å vise video på en skjerm til å faktisk ta den opp på minnekortet var kort.

Video-speilrefleksene kommer

Og resultatet er imponerende. Vi har bare fått prøve en førproduksjonsmodell av Canon 5D Mark II et par korte ganger, men førsteinntrykket er entydig: Den tekniske kvaliteten er enormt god i forhold til det vi kjenner til av videokameraer til samme pris, og antakelig er den også bedre enn langt dyrere modeller.

De korte, uformelle testklippene våre er tatt uten stativ, og dessuten kraftig nedskalert og komprimert. Originalen er full HD, 1080p og med mpeg4-komprimering. NRKbeta har analysert noen andre klipp, og konstaterer at dette er kvalitet så det holder.

Vel verdt å få med seg er hva den anerkjente fotografen Vincent Laforet har fått ut av dette kameraet. Han mener at dette kameraet kan forandre hele industrien.

God kvalitet

Det blir litt urettferdig å sammenligne dette med Nikons D90, som er et langt billigere kamera. Nikon-modellen bruker den lavere HD-standarden 720p, den fokuserer bare manuelt i videomodus og det finnes ingen mikrofoninngang. Nikon D90 bruker dessuten ganske mye sterkere komprimering enn Canon 5D Mark II. Men også Nikon leverer god HD-kvalitet, og til denne prisen er det mange som burde la seg friste.

Noe av det morsomste med både Nikon- og Canonvarianten er at man kan bruke speilrefleksobjektivene sine til å skape helt nye effekter. Liten dybdeskarphet har til nå vært forbeholdt de aller dyreste filmkameraene, men med D90 og 5D Mark II er det bare å sette på et teleobjektiv og blende opp.

Eller hva med å prøve et makroobjektiv eller fisheye? Like enkelt, og resultatene er forbløffende.

En annen fordel er at bildesensoren er langt større enn på et normalt videokamera, noe som tillater høyere kvalitet i dårlig belysning.

Fokustrøbbel

Det vi opplever som den største utfordringen er å fokusere. Speilreflekskameraer er avhengig av at speilet er i posisjon for å kunne aktivere sin ordinære autofokus.

På Nikon-modellen er det bare manuell fokus som gjelder, og det er mildt sagt problematisk å gjøre på en LCD-skjerm. Som regel er det mest praktisk å filme statiske motiver, og stille skarpt på forhånd.

Canon 5D Mark II har flere former for autofokus som fungerer i videomodus, men ingen av dem synes å være spesielt raske eller presise. Her trengs det øvelse. Det kan tenkes at autofokusen blir forbedret når modellen kommer i ordinær produksjon.

Begge modellene mangler generelt muligheter for å endre på videoinnstillingene, så man er prisgitt det produsentene har satt som standard. Nikon bruker for øvrig Motion Jpeg (.avi) som innspillingsformat, mens Canon bruker Quicktime H.264 (.mov). Begge produsentene har begrensninger på filmlengden, henholdsvis 5 og 12 minutter med HD-opptak. Dette skal visstnok skyldes begrensninger i filstørrelsen som kan benyttes, men dette synes veldig unødvendig.

Stillbilder

Det er som nevnt ikke mulig å ta stillbilder samtidig som man filmer, men det er mulig å gå direkte fra video til å ta et bilde uten nevneverdig forsinkelse. På Nikon-modellen stopper da videosekvensen helt opp, mens Canon 5D II fryser motivet mens stillbildet tas, og fortsetter opptaket etter ca et sekund. Lydopptaket stopper også i dette sekundet, og effekten kan sees i videoen som følger denne artikkelen.

Både 5D II og D90 kan dra nytte av objektiver med innebygd bildestabilisator, men dette mangler i en lang rekke av objektivene hos begge produsenter. Med videofunksjonen blir det enda tydeligere at produsentene kunne hatt nytte av å plassere bildestabilisatoren i kamerahuset, slik for eksempel Sony har gjort i sin nye toppmodell A900. Uten bildestabilisator vil en som regel trenge et stativ, i hvert fall når det brukes teleoptikk.

Avslutningsvis må det vel nesten nevnes at både Nikon D90 og Canon EOS 5D Mark II er i stand til å ta svært gode stillbilder også. Her stiller Canon spesielt sterkt med sin proffmodell, og selv med 21 megapiksler er kameraet i stand til å ta brukbare bilder med hele 25 600 ISO. Da blir det riktignok en god del støy i bildet, men allerede ved 6400 ISO er kvaliteten imponerende og uten sjenerende støy.

Veien videre

Dette er de to første speilrefleksene med video, men det kommer garantert flere av dem til neste år. Det er naturlig å tenke seg at autofokusproblematikken blir løst ganske snart, og etter hvert vil man kanskje spørre seg om speilreflekskonstruksjonen i det hele tatt er hensiktsmessig når en skal produsere både video og stillbilder fra samme kamera.

Panasonic har akkurat lansert Lumix G1. Det er ikke et speilreflekskamera, men like fullt kan objektivene byttes ut. Leica har gjort det samme i sine langt dyrere modeller, noe de også gjorde da fotografisk film var en naturlig ting å putte i kameraet. Pussig nok kan ingen av disse filme levende bilder, selv om konstruksjonen ligger til rette for det.

Til neste år lanserer også RED nye og billigere videokameraer, og disse har i seg selv stor nok oppløsning til å kunne brukes som stillbilder. De skal også ha planer om et ”alternativ til speilrefleks”, antakelig basert på høyoppløst video.

Kjøpe?

Og for deg som lurer på om du skal kjøpe kamera nå eller vente: Du kan kjøpe et av verdens mest avanserte kameraer nå, og lage fantastiske bilder og videoer. Men det vil alltid komme noe bedre om få måneder…

Både Nikon D90 og Canon EOS 5D Mark II bærer preg av å være første generasjon speilreflekser med videomulighet. Derfor kan vi forvente klare forbedringer innen kort tid, og vi håper altså at en bedre autofokus står øverst på den lista. Men allerede nå er dette to svært spennende kameraer.

HØY ISO: Canon EOS 5D Mark II kan ta bilder helt opp til 25600 ISO, som dette bildet.
EN NY EPOKE?</B> Nye Canon EOS 5D Mark II har helt spesielle videoegenskaper, og sammen med Nikon D90 vil det kunne forandre måten video lages på.