Videobutikken flytter på nettet

De store filmselskapene legger ut storfilmene sine på nettet. Du kan laste ned Britney og J. Lo ganske billig.

Snart kan det hende at også du slipper å ta den traurige turen til videobutikken, du slipper å kjøpe ny DVD-spiller og best av alt, du slipper å levere tilbake filmen.

BOR DU I USA er dette en realitet nå. De fem største Hollywoodstudioene har gått sammen og laget en filmportal der du kan laste ned de filmene du vil se på din datamaskin.

Nettsiden heter Movielink. Og grunnen til at filmbransjen gjør dette er selvfølgelig for ta luven av piratkopiererne og fildelingsprogrammene som både musikk og filmbransjen sliter med.

TIL ODE OG EIE, får du imidlertid verken Eminen, J. Lo eller Salma Hayek. Du kan laste ned filmene du vil se og ha dem liggende på harddisken din i 30 dager. Deretter trer en sperre i kraft, som gjør filmen useelig.

Ser du filmen har du ikke lengre tid på deg enn Askepott. Etter 24 timer vil den selvdestruere, som ting ofte gjør, på film. I motsetning til om du laster ned en film på piratviset, altså. Det går heller ikke an å brenne eller kopiere filmfilen.

Selskapene Universal, Sony, Paramount, MGM og Warner Bros står bak filmnyvinningen. De gjør dette i første omgang som et eksperiment.

SYSTEMET STÅR FORAN UTFORDRINGER. Ikke minst vil folk gjerne dra\'n på sofaen og ikke se på film fra dataskjermen.

De store amerikanske kabel- og satellitselskapene har dessuten begynt å tilby vidokjøp etter at Movielink-ideen nådde offentligheten i august i fjor.

- Forventningene våre er moderate, sier Yair Landau, president i Sonys avdeling for digital underholdning til New York Times.

- Tjenesten kommer ikke til å forandre verden, men det er etterspørsel etter dette der ute.

Sjefen for Movielink, James B. Ramo, mener også markedet finnes. Filmstrailere er det mest sette videomaterialet som finnes på Web, ifølge selskapets undersøkelser. Han mener også at Movielink faktisk kan tjene på populariteten til eksisterende fildelingssystemer som KaZaA og Morpheus. Disse programmene brukes i stor skala i dag til å laste ned uautoriserte kopier av filmene. Gratis.

- En del av vår jobb er å tilby lovlig materiale for folk som ser etter filmer på piratstedene, sier Ramo. Piratnettstedene er de store konkurrentene.

ER DU PÅ REISE, er du i målgruppa for satsningen. For eksempel kan du laste ned film på laptopen din og kikke på hva du vil på flyturen.

15 millioner hjem og 10 studentboliger har bredbåndtilknytning i USA. Ifølge Movielink har cirka en tredjedel av disse interesse av å laste ned videomateriell.

Som kunde kan du se trailere av alle tilgjengelige filmer nettstedet tilbyr gratis. Du kan lage en ønskeliste mens du surfer, og kjøpe de beste fra lista når du er ferdig. Filmene koster mellom 20 til 35 kroner avhengig av hvor nye de er.

Studioene håper teknologien fra Microsoft og RealNetworks forhindrer at filmene blir kopier og delt gratis på nettet.

175 filmer er tilgjengelig nå. Her kan du vrake mellom titler som «Et vakkert sinn», «Harry Potter» og klassikere som «Breakfast at Tiffany\'s».

Movielink opplyser at det tar mellom 20 minutter og fire timer å laste ned en film. Det kommer an på hastigheten på din netttilkobling.

VIL HA SLUTT PÅ PIRATKOPIENE:</B> Filmselskapene vil at du skal kjøpe filmene av dem i stedet. Det koster mellom 20 og 35 kroner for en film.
<B>JENNIFER:</B> Se henne i «Gigli» med ny-kjæresten Ben Affleck. Snart til et brebånd nær deg.