Videoeffekten

«Bambieffekten» er et seriøst og relativt overbevisende eksperiment om selvmord.

Videoeffekten
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: To jenter i begynnelsen av 20-åra møtes på nett og inngår en selvmordspakt. De drar til Hvasser, der Veronicas (Julia Schacht) velstående familie har ei rommelig designerhytte. De har bestemt seg for å dokumentere sine siste dager på video og det er disse opptakene vi får se, med alt det innebærer av vingling med kamera, nøling, fomling og ønske om ikke å bli filmet i pinlige og vonde øyeblikk.  

«Bambieffekten» er ingen thriller à la «The Blair Witch Project», det er vanskeligere å glemme at man ser en film bestående av amatøropptak, og filmen risikerer dermed i større grad å framstå som en øvelse. Men siden det er nedlatende å kalle en kinofilm «øvelse», la oss heller si «eksperiment».  

Byr på overraskelser   På den ene side har vi debuterende spillefilmregissør Øystein Stenes formelle eksperiment. Han kunne valgt å filme på tradisjonelt vis, med et allvitende kamera som plasserer seg der man måtte ønske: Man trenger ikke å benytte «found fottage»-sjangeren for å lage et kammerdrama som utspiller seg over kort tid på et avsondret sted. Men videokameraet gir en annen form for realisme og jentenes forhistorie kommer fram på en mer umiddelbar måte: I stedet for at Cecilie (Victoria Winge) forteller om familien sin, snakker hun til faren sin gjennom kamera.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer