Videoen førte til voldelige demonstrasjoner. Nå kommer den tilbake på Youtube

Kan ikke sensureres.

(Dagbladet): Den kontroversielle anti-islamske videoen «Innocence of Muslims» vil etter alt å dømme snart være tilbake på Youtube, etter at Google har vunnet en ankesak i det amerikanske rettssystemet, ifølge Reuters.

Dommen regnes som en viktig prinsipiell avgjørelse med ringvirkninger for hele den amerikanske kulturindustrien.

Demonstrasjoner Den 13 minutter lange videoen vakte i 2012 sterke reaksjoner for å framstille muslimer som likegyldige til plyndring og overgrep av kristne, og profeten Muhammed som en blodtørstig mannsjåvinist og barnemishandler.

Videoen, som var laget og uploadet på Youtube av den kristne egypteren Nakoula Basseley Nakoula, førte til demonstrasjoner over hele den muslimske verden, samt i europeiske byer som Paris, London, København og Antwerpen, med mange døde og skadde som resultat.

Bråket fikk nettstedet til frivillig å sperre videoen mot visning i land som Egypt, Libya, Indonesia og Saudi Arabia, mens den i resten av verden lå åpen for avspilling helt til retten i USA i fjor ga skuespiller Cindy Lee Garcia medhold i at den representerte et overgrep mot hennes opphavsrettigheter.

Mottok trusler Garcia figurerer mot sin vilje i videoen i et kort øyeblikk, idet filmskaperen har klippet inn en sekvens fra en audition-video, men replikken «is your Mohammed a child molester» dubbet inn.

Skuespilleren har sagt hun har fått dødstrusler og at hennes karriere og renommé er ødelagt som konsekvens av filmskaperens friheter.

Men i ankesaken slår retten nå fast at «Innocence of Muslims» ikke bryter noen opphavsrettighet, og at det derfor ikke er noen juridisk grunn til å holde den tilbake.

- Avgjørelsen har et enkelt budskap: Et svakt copyright-krav kan ikke rettferdiggjøre sensur i opphavsrettslig forkledning, skriver dommeren i rettsavgjørelsen.

Både den amerikanske skuespillerfagforeninga og musikerorganisasjonen har stått på Garcias side i retten, mens nettgiganter som Netflix og Facebook har støttet Googles kamp for å få den opprinnelige rettsavgjørelsen opphevet.

TAPTE: Skuespiller Cindy Lee Garcia figurerte i filmen mot sin vilje, men kan ikke hevde noen opphavsrettslige krav til den, har amerikansk rett avgjort.  Foto: NTB Scanpix
TAPTE: Skuespiller Cindy Lee Garcia figurerte i filmen mot sin vilje, men kan ikke hevde noen opphavsrettslige krav til den, har amerikansk rett avgjort. Foto: NTB Scanpix Vis mer