Videoen Thailand ikke får se

Kan koste 15 års fengsel.

(Dagbladet.no): Den populære videonettsiden YouTube har vært blokkert i Thailand siden onsdag i forrige uke på grunn av videoer som hånet kongen.

Den første videoen, som ble postet på torsdag, viste biler av kongen dekket av graffiti, og manipulerte bilder av kongen med føtter over ansiktet - noe som er veldig injurierende for thaier, siden føtter er sett på som den skitneste delen av kroppen.

Klippet ble trukket tilbake, men ble fulgt opp av to liknende klipp. Videoen har en provoserende og fiendtlig tone.

Google, som eier YouTube, har nektet å fjerne videoene, men sier ifølge AP at de jobber med myndighetene for å finne en løsning på konflikten. De tilbyr seg å vise myndighetene hvordan de skal blokkere enkelte videoer i stedet for hele siden, skriver BBC News.

- Ingen respekt

- Dette er ikke en politisk sak. Du kan fornærme hvem som helst - statsministeren, andre ministre, meg selv, til og med foreldrene mine. Jeg ville ikke reagert, jeg ville ha tatt saken i retten. Men dette er noe som er uakseptabelt for alle thaier, alle skikkelige, patriotiske thaier, sier minister for informasjons- og kommunikasjonsteknologi, Sitthichai Pookaiyaudom.

Mange thailendere er enige, og reagerer negativt på kongevideoen. Andre klager over nok en sensurforsøk fra den militærinnsatte thailandske regjeringen.

Det populære nettstedet Pantip.com har bedt sine medlemmer sende inn kritiske innlegg mot Google for ikke å ha fjernet videoklippene som gjør narr av kongen. Mer enn 1000 personer skal ha postet slike meldinger. I ett innlegg påstås det at Google virkelig har såret det thailandske folk og at konsernet viser manglende respekt for Thailands kultur og tradisjoner.

 FORNÆRMER MAJESTETEN: Thailands regjering har blokkert YouTube for å ha publisert denne og flere andre videoer som anses som grove fornærmelser mot den thailandske kongen. Faksimile: YouTube.com
FORNÆRMER MAJESTETEN: Thailands regjering har blokkert YouTube for å ha publisert denne og flere andre videoer som anses som grove fornærmelser mot den thailandske kongen. Faksimile: YouTube.com Vis mer

Stengte nytt nettforum

Selv om regjeringen avviser at saken dreier seg om politikk, tyder mye på at regjeringen bruker loven til også å sensurere innlegg som er kritiske mot den selv. For nå har regjeringen utvidet sin offensiv mot det store Internettet.

Den politiske debatten på Pantip.com ble stengt i går på grunn av innlegg som kritiserte lederne av den såkalte September-gruppen og den nåværende regjeringen.

Myndighetene har i tillegg bedt to andre nettsteder om å passe på at kommentarer som kan være til skade for nasjonal sikkerhet eller som fornærmer kong Bhumibol Adulyadej, ikke slipper gjennom.

Pantip.com postet først en melding der de skrev at deres politiske forum, Rajdamnoen room, var lagt ned etter påtrykk fra regjeringen av hensyn til rikets sikkerhet. Men meldingen ble seinere trukket.

Nettstedets grunnlegger, Wanchat Padungrat, sa til avisen Nation i dag at han ikke hadde funnet noen innlegg som fornærmet monarkiet og at han derfor ikke skjønte pålegget om å stenge forumet. Han sa at departementet ikke hadde spesifisert hvilke innlegg som var problematiske, og impliserte at myndighetene kan ha følt seg truffet av regjeringskritiske innlegg.

Kritiske røster i Thailand hevder at forbudet er et brudd på ytringssfriheten og enda et forsøk å sensur fra den militærinnsatte regjeringen, som tok makten etter et kupp som veltet statsminister Thaksin Shinawatra. Southeast Asian Press Alliance, som jobber for pressefrihet i regionen, fordømmer regjeringens politikk.

- Vi ber den thailandske regjeringen om å respektere og ivareta internetts integritet som et medium for uavhengige og alternative stemmer i kongeriket, sier de i en uttalelse.

Å fornærme monarkiet i Thailand er straffbart. I forrige måned ble en sveitsisk mann fengslet i 10 år for å ha tagget ned et portrett av kongen.