Videokongen

Jonas Åkerlund beskriver seg selv som en halvfeit og middelaldrende røyker med grå hud. Men det forhindrer ikke den tidligere Motörheard-roadien fra å være klodens mest ettertraktede musikkvideoregissør.

- Klipping er magi, sier Jonas Åkerlund og blir intens i blikket. Han har akkurat sagt nei til å jobbe med Rolling Stones - for fjerde gang. Tidligere i uka hang han i baren med Marilyn Manson, og han har nettopp avsluttet innspillingen av den nye videoen til Metallica. Nå er han ivrig etter å få sjekket ut fra Royalton, et svært snobbete New York-hotell der romprisene starter på 350 dollar. Han skal hjem til Stockholm.

- JEG LENGTER ETTER SØNNEN (Love Elvis, 4 år) og kjæresten min (Titiyo, svensk popartist), og jeg lengter etter å komme hjem til klipperommet. Klipping er det store for meg. Problemet er at det tar så jævlig mye tid. Alle andre regissører kan bare gå hjem når en innspilling er ferdig. Men ikke jeg. Nå skal jeg sitte i et mørkt rom i tre uker for å klippe sammen den nye Metallica-videoen, «Whiskey In The Jar», sier Åkerstrøm.

- Jeg jobber dag og natt, og sover mellom to og fire timer per døgn. Om det er glamorøst å være Jonas Åkerlund om dagen?

Å, nei, det er steinhard jobbing. Jeg spør stadig kollegaene mine; hvor blir det av glamoren?

Åkerlunds dedikasjon til klippe-prosessen er hovedårsaken til at han i musikkbransjen er i ferd med å bli like berømt for å si nei til de store stjernene, som for å jobbe med dem.

LENNY KRAVITZ, RADIOHEAD, SPICE GIRLS, Hanson, Kula Shaker, Natalie Imbruglia og Smashing Pumpkins er blant dem som har blitt avvist av Åkerlund.

- Jeg hadde lyst, men ikke tid.

- Noen ganger hatt tid, men ikke lyst?

- He, he. Backstreet Boys synes jeg ikke noe særlig om, så de sa jeg nei til.

Metallica fikk en kald skulder fra svensken tre ganger på rappen før han takket ja til å visualisere deres nye singel, «Turn The Page».

- Akkurat det med Metallica var litt spesielt. Det føles rart å avvise sine gamle helter, understreker Jonas.

Åkerlund er en gammel heavyrocker. Fortsatt er 32-åringen preget av sin ungdoms musikalske lidenskap. Han stiller med breie skinnarmbånd på høyrehånda - dog uten nagler - og en svær dødningeskalle på brystet.

SOM ALLE EKTE HEAVY METAL-GUTTER syntes han lærerne stinka og skolen sugde.

- Slutta skolen lenge før jeg burde. Problembarn, forklarer Åkerlund. Men han var ikke uten ambisjoner av den grunn.

- Hardrocktrommis. Det var det jeg trodde jeg skulle bli. Jeg satsa beinhardt på det i flere år. Rundt '85 starta jeg Bathory, et av verdens første death metal-band. «Hvorfor har du ikke sagt det før» utbrøt Marilyn Manson da jeg møtte han på party her forrige kvelden. Han var gammel Bathory-fan.

Seinere jobbet Åkerlund som roadie for blant annet Motörhead. Derfra var ikke veien lang til å rigge på filmsett, og før noen visste ord av det satt den uskolerte løsarbeideren og laget sine egne filmer for et Stockholms-firma

DE SISTE 12 ÅRENE har Jonas Åkerlund stått bak over 250 produksjoner innenfor reklame, dokumentar, informasjon og musikkvideo.

- Hjemme i Sverige har jeg laget filmer for alt fra Veivesenet og Sosialdepartementet til Redd Barna og Amnesty. Men det er reklamefilmene som har dominert. Det norske publikummet kjenner nok til Festis og Vichy Noveu-reklamene som jeg laget.

Åkerlund stod bak flere Roxette- videoer tidlig på 90-tallet, men det var to produksjoner for Per Gessle høsten '96 som fikk det hele til å ta av. Mens solokarrieren til Roxette-sjefen stod på stedet hvil, skaffet Åkerlund seg et navn internasjonalt da begge videoene ble bannlyst av MTV.

- I tillegg hadde jeg en kortfilm, «The Hidden», som ble lagt merke til.

Hans definitive gjennombrudd kom med Prodigys «Smack My Bitch Up». De engelske teknopønkerne var ikke selv med i videoen, som viste en hemningsløs rundtur i Londons natteliv, preget av dop, dans, oppkast og rå sex.

- MTV-ledelsen fikk helt hetta av den videoen der. Dette var alt for sterk kost for dem. Samtidig var videoen så bra at de ikke kunne la være å vise den. Løsningen ble at den fikk høy rotasjon, men kun på natta, sier han stolt.

DERETTER RINGTE MADONNA, og i fem uker satt Jonas alene sammen med popdronningen på et hotellrom i Los Angeles for å redigere og klippe sammen «Ray Of Light». Tidligere i høst tok videoen storeslem under MTV Awards. Siden har ordreboka naturlignok vært sprengt. Uten at etterspørselen har gjort svensken særlig mildere i uttrykket av den grunn. Åkerlunds videoer for Cardigans og Metallica har begge fått MTV-saksa etter seg. Musikkvideokanalen synes å ha fått et hat-elsk forhold til Åkerlund. Sensur og høy rotasjon rammer alt han gjør.

- MTV er patetiske. Det er ingen konsekvens og ingen definerte regler i deres sensurpolitikk. I «Turn The Page»-videoen jeg laget for Metallica sensurerte amerikanske MTV nakenscenene. Voldsscenene hadde de ingen problemer med.

Med MTV i Europa er det motsatt. Ledelsen i London kicker på voldsscener. Det kjennes helt håpløst, sukker Åkerlund som ikke kan tilgi MTV Europe for at de klippet Cardigans-videoen «My Favourite Mistake» i filler.

- DEN VIDEOEN DE VISER I EUROPA er helt verdiløs.

Konsekvensen for Åkerlund er at han har måttet lage hele 13 forskjellige versjoner av «Turn The Page» for å forsikre seg om at alle territorier får en versjon de kan leve med. Slikt noe dreper arbeidslysten hos en kreativ og nyskapende regissør. - Jeg er faktisk i ferd med å miste lysten i forhold til musikkvideo-sjangeren. Jeg orker ikke å leve med MTVs usaklige sensur-politikk særlig lenger nå.

- I denne bransjen er du vel heller ikke den heteste om en fem års tid?

- Det er jeg helt sikkert ikke. Et år til, kanskje, og så er det nok en annen som overtar. Men det er greit for meg.

Nå dynges Åkerlund ned av langfilmmanus, og han har forlengst sendt forslag fra Oliver Stone og Steven Spielberg i retur.

- Målet er å finne et manus innen sommeren år 2000. Men jeg ønsker ikke å debutere med en stor Hollywood-film. Først lager jeg en lavbudsjettfilm, og så får vi se etter det. Det er jo ikke en gang sikkert at jeg er særlig flink som filmregissør, selv om bunken med manus jeg får i posten vitner om at mange tar akkurat det som en selvfølge.

Men før det skal Åkerlund regissere en ny forestilling med sin alternative sirkustrupp, Cirkus Cirkör. Målet er å få solgt en forestilling til USA i løpet av et par år. Han hevder sirkuset har familieappell, men ta aldri det for god fisk når deg gjelder den gamle heavy metal-verstingen Jonas Åkerlund.

- Ingen hestskit og tromboner i vårt sirkus. Porno, vold og action, det er mer vår greie, flirer Åkerlund.

<B>FRUSTRERT:</B> -Jeg er faktisk i ferd med å miste lysten i forhold til musikkvideosjangeren. Jeg orker ikke å leve med MTVs usaklige sensurpolitikk, sier Jonas Åkerlund.