«Vidunderbarnet fra Nice»

Her er Dag Solstads anmeldelse fra 1968.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For tredje gang på fem år foreligger en bok av den unge franske forfatteren Le Clézio (f. 1940) på norsk, og han kan dermed betegnes som litt av en gjenganger på det norske oversettelsesmarkedet, noe som også sier en god del om hans sterke internasjonale posisjon.

Årets bok, «Den materielle ekstase», skiller seg ut fra de øvrige ved at den ikke er noen roman, den må nærmest karakteriseres som et dikterisk essay hvor forfatteren gjennom sitt instrument, språket, forsøker å fange sin visjon av intet mindre enn Mennesket i Universet.

Den er delt opp i tre deler. Første del, «Den materielle ekstase», uttrykker Le Clézios visjon av universets urørlighet, av universet i sin egentlige tilstand før mennesket ble født inn i det, eller rettere sagt før mennesket ble kastet ut av sin samhørighet med materien. Andre del, «Det uendelige mellomspill», er viet menneskets lodd som kastet ut i tidens strøm. Her driver Le Clézio detaljanalyse av språket, av bevisstheten, av hvordan det føles å drepe en flue, av det å skrive, av kommunikasjon, av de andres betydning for individet, av alle tingene som omgir oss etc., og han avslører alle løgnene vi lever på for å skjule dødens realitet og menneskets tragiske lodd. Tredje del, «Stillheten», er Le Clézios lovsang (ja man må vel kunne kalle det det?) til døden, til «den lange hellige reisen som vel aldri skal ta slutt».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer