Anmeldelse: Kronprinsesse Mette-Marit og Geir Gulliksen, Hjemlandet og andre fortellinger

Vidunderlig god

Boka til Kronprinsesse Mette-Marit er elendig norgesreklame, men glimrende reklame for norsk litteratur.

SAMARBEID: Forfatter og forlagsredaktør Geir Gulliksen og Kronprinsesse Mette-Marit møttes i forbindelse med Litteraturtoget. Nå har de redigert en antologi med nyskrevne tekster av noen av Norges mest kjente forfattere. Video: Fredrik N. Filtvedt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg ble sintere og sintere, det var helt ute av proporsjoner, jeg kavet og vred meg mens jeg spydde ut en ektefølt og lenge undertrykt forakt for mitt eget folk. Etter den lange tiraden ble det stille. Så sa Mette at hun for lengst hadde gitt opp å skape noe meningsfylt med våre posisjoner.»

Det er noen år frem i tid. Hans Majestet Kong Harald V er død. Kronprins Haakon sitter ved sin fars båre og skal overta kronen. Han prøver å skrive noen ord: «Natur – Dugnad – Fellesskap – Ydmykhet – Tillit». Han klusser over dem, og avskyr tanken på hva som venter ham; å reise rundt og promotere norsk natur og norsk laks, mens Slottet holder seg langt unna den giftige oppdrettslaksen. Kronprinsessen selv ligger og ser i taket. Hva ser du, spør Haakon. Ingenting. Det er nettopp det. Det er fullstendig meningsløst.

Dette er utdrag fra Demian Vitanzas «Venteværelse», der han frekt og freidig skriver seg inn i kronprins Haakons sinn noen år frem i tid. Og er det en ting denne boka sier om Norge, så er det at vi lever i et demokrati der forfattere kan skrive hva de måtte ønske.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer