DEBATT

Debatt: Klima og livskvalitet

Vidunderlige nye verden

I dag er FNs internasjonale lykkedag. Lykkebegrepet står nå i kontrast til det faktum at vi overforbruker planetens ressurser, har et klima ute av kontroll og dermed påfører menneskeheten kollektiv ulykke. Jeg vil likevel løfte fram initiativer som gir grunn til optimisme.

LIVSKVALITET: Men hvordan kan vi få et samfunn der livskvalitet og velferd styrer politiske beslutninger? Kanskje New Zealand har svare, skriver kronikkforfatter Camilla Moneta. Foto: Privat
LIVSKVALITET: Men hvordan kan vi få et samfunn der livskvalitet og velferd styrer politiske beslutninger? Kanskje New Zealand har svare, skriver kronikkforfatter Camilla Moneta. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Noe positivt er i ferd med å skje, for i tillegg til at FN anerkjenner behovet for lykke og trivsel for alle mennesker, vier Verdens helseorganisasjon (WHO) og Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) stadig mer oppmerksomhet til nasjonale mål på livskvalitet. Vi trenger nye, attraktive framtidsbilder å strekke oss mot. Vekst målt i lykke, well-being eller livskvalitet, burde være samfunnsmål på lik linje med økonomiske vekst.

I den kjente boka «Brave new world» (Vidunderlige nye verden) av Aldous Huxley fra 1932, beskrives ei framtid der menneskeheten er uten bekymringer og alle mennesker er (manipulert til tro de er) lykkelige.

Ironien er at det høyt teknologisk utviklede samfunnet uten krig og fattigdom, faktisk beskrives som et foruroligende og uhyggelig framtidig samfunn. Boka ble skrevet i mellomkrigstida, en epoke med teknologisk optimisme i Vesten, og kan tolkes som kritikk mot den naive troen på teknologi.

I dag befinner verden seg på nytt i en kritisk brytningstid, der klimatrusselen og mulig økologisk kollaps krever rask omstilling. Troen på teknologien som vår redning er fortsatt sterk, sammen med tilliten til at markedet skal ordne opp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer