Vidunderlige vandrehistorier

Bugge Wesseltoft med strålende solokonsert på Vossa Jazz.

SOLO:  Bugge Wesseltoft under solokonserten på Voss i går, der han gikk til hjertet av jazzen med slepen teknikk og øm innlevelse. FOTO: TERJE MOSNES
SOLO: Bugge Wesseltoft under solokonserten på Voss i går, der han gikk til hjertet av jazzen med slepen teknikk og øm innlevelse. FOTO: TERJE MOSNESVis mer

KONSERT: VOSS (Dagbladet): Det er med jazzens standardlåter som med folkeventyr og vandrehistorier: Til tross for at de er blitt fortalt og gjenfortalt gang på gang, tåler de stadig nye gjentakelser så lenge (gjen)fortelleren evner å gjøre dem til sine egne og fortolke dem på engasjerende vis.

Søndag ettermiddag inntok pianist m.m. Bugge Wesseltoft scenen under Vossa Jazz med et knippe kjente og ikke fullt så kjente melodier fra the Great American songbook og dens umiddelbare nabolag på repertoaret.

Vokabularet hans besto av 88 tangenter på et flygel, og gjett om det ble fabelaktige fortellinger av det!

DET skal sies at det ikke skjedde uventet. Albumet «Songs» fra desember i fjor var en påminnelse om at den akustiske pianisten Bugge W. har teknikk — hurtighet, klangbehandling, dynamisk kontroll — i massevis til å gi en recital i alle tempi og stemningsleier, og i så måte ble Vossa Jazz-konserten bekreftelsen. Fra han satte an en ultralangsom «My Foolish Heart» med spinkle toner og helt fram til de siste linjene av «Moon River» og ekstranummeret «When I Fall in Love» viste Bugge seg som en like engasjerende og imponerende forteller som når han gjør sine akustisk/elektroniske solokonserter.

NENNSOMT reharmoniserte og av og til lett abstraherte, men stort sett trofaste mot melodilinjene, kom versjonene. Noen ganger diskanttrillende, andre ganger utmeislet fra de mørkere oktavenes domener, men alltid formidlet med en ømhet og innlevelse som med all tydelighet viste at det handlet om ekte kjærlighet mellom en moden musiker og den musikken han vokste opp med, mye takket være en jazzgitarspillende pappa.

Vi kan trygt kalle overleveringen vellykket.