Anmeldelse: Sturla Pilskog, «Penis. En håndbok»

Vier et kapittel til størrelsen

Urolog Sturla Pilskog har skrevet den ultimate populærvitenskapelige håndboka om menns stolte organ. Ja, du får vite hvem som har de største penisene i verden.

JIPPI: Ny bok forteller alt du trenger vite om penis, mener Dagbladets anmelder. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
JIPPI: Ny bok forteller alt du trenger vite om penis, mener Dagbladets anmelder. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Visste du at romerne hadde en egen penisgud, kalt Fascinus?

Og at verdens største pung veide nitti kilo, og Napoleons penis ble kappet av og rappet under obduksjonen?

Keiserens stolte organ havnet for øvrig hos en italiensk prest, og dukket opp på Sotheby's for noen tiår siden, men ingen bød på det som da var blitt redusert til en liten skinnfille.

Mens den amerikanske president Lyndon B. Johnson skal ha vært besatt av sin voluminøse manndom. Han ga den navnet «Jumbo» og skal ha dratt den fram i tide og utide, også da han under en pressekonferanse ble spurt om hvorfor USA gikk inn i Vietnam. Den lett primitive Johnson skal da ha hentet fram «Jumbo» og sagt «This is why».

Kan penis brekke?

Disse og utallige andre «fun facts», finner du i urolog og kirurg Sturla Pilskogs «Penis – en håndbok».

Det er et prakteksemplar av en populærvitenskapelig bok med etterrettelige, nyttige, oppklarende og kuriøse fakta om alt fra prostatabesvær, orgasme og ereksjon til omskjæring, potens og impotens.

Selv skriver Pilskog at han vil «rydde litt opp i det mannlige kjønnsorganene», for å gi engstelige menn anledning til å skille ufarlige plager fra mer alvorlige symptomer.

Her får du vite mulige årsaker til for rask utløsning, at blod i penis svært sjelden betyr at du er syk, hvorvidt penis kan brekke og hvor ofte du bør vaske dine edlere deler.

Fritt forhold til onani

Ved siden av det ryddige språket – passe lett og humoristisk – er det aller mest underholdende hans historiske gjennomgang av vårt forhold til dette livsviktige og livgivende organet.

For den skammen kristendommen brakte over penisens ymse gjøremål, har ikke alltid vært der. Tvert imot. Under utgravningen av Pompeii fant de eksempelvis bilder av erigerte peniser som pekte vei til byens mange bordeller. Samt graffiti à la denne; «Theophillus, ikke utfør oralsex på kvinner opp mot bymuren som en hund!».

I tidligere tider hadde de også et svært fritt forhold til onani. De gamle faraoene skal årlig ha spredt sin sæd for å sikre gode avlinger, mens den greske filosofen Diogenes skal ha tilfredsstilt seg selv foran publikum for å vise hvor verdifull denne evnen var.

Så fri var ikke Dr. Kelloggs, han med cornflakes. Han bannlyste alle former for seksuell aktivitet, spesielt onani, og hadde et seriøst forslag om å tre ståltråder gjennom forhuden på unge gutter for å forhindre ereksjon.

«Frastøtende kvinner»

Boka gir i tillegg en grundig gjennomgang av penisens anatomi og fysiologi, med illustrasjoner. Også her er fortidas mange teorier og forestillinger ganske fantastisk lesning. Som at Leonardo da Vinci var den første som fant ut at det er blodet som gir ereksjon.

Dette ved å bivåne henrettelser der de stakkars ofrene ofte fikk ereksjon, for deretter å dissekere dem. Med det motbeviste han Aristoteles teori om at menns stolte legemet reiste seg på grunn av luft.

Når det gjaldt impotens ble årsaken tillagt «spesielt frastøtende kvinner», og i et av verdens eldste medisinske verk, 3000 år gamle «Samhita Sushruta», har de følgende oppskrift mot tilstanden: et oppkok av testikler fra alligator, svale, frosk eller mus, som så skulle kokes i smør og smøres under fotsålene like før akten.

Kvinner som ikke var «entusiastisk samarbeidsvillige» fikk også skylden for skjeve peniser – for øvrig en høyst normal tilstand, selv om den i visse tilfeller kan bli så skjev at den er ubrukelig.

De største penisene i verden

Pilskog kommer også med eksempler fra sin praksis som urolog og kirurg.

Blant annet advarer han mot å være for oppfinnsom med sexleketøy. Selv har han operert ut alt fra stearinlys og dildoer til telysholdere i glass fra rectum.

Han vier et helt kapittel til menns aller største bekymring; størrelsen. Undersøkelser viser at kvinner foretrekker både humor, intelligens, snillhet, kroppsfasong og mye annet foran penisstørrelse, og menn har en tendens til å overdrive det de tror er normalstørrelse. Også her med fakta som at gjennomsnittslengden på en stiv penis 13,1 cm, mens omkretsen er 11,6 cm.

Kongolesere troner på verdenstoppen med 18 cm, mens islenderne med sine 15 cm innehar rekorden i Europa. En trøst til bekymrede menn kan være at grekerne anså store peniser som en vulgaritet. Dette fordi de dumme, svikefulle og dyriske satyrene ofte ble framstilt med en diger, erigert penis.

Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette må være den ultimate penishåndboka – selv om jeg vel ikke tilhører målgruppa. Ikke for det. Dette er nyttig kunnskap for alle og enhver.

Ikke minst kunne menn ta til seg undersøkelser som sier at ingen kvinner blir opphisset når svulmende dick pics ganske uforvarende popper opp på smarttelefonen.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer