IKKE KONTRÆR: I motsetning til hva Viestad påstår er det altså ikke jeg og mange av mine kollegaer ved NMBU som er kontrær i denne saken, men derimot Viestad, skriver Birger Svihus (bildet). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE KONTRÆR: I motsetning til hva Viestad påstår er det altså ikke jeg og mange av mine kollegaer ved NMBU som er kontrær i denne saken, men derimot Viestad, skriver Birger Svihus (bildet). Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Viestad på jordet

Jeg gir opp å forsøke å få Viestad til å forstå forskjellen mellom å være kritisk til og å være motstander av økologisk landbruk.

Meninger

Andreas Viestad kommer igjen med sterke påstander om meg og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Dagbladet 11. juli. Jeg gir opp å forsøke å få Viestad til å forstå forskjellen mellom å være kritisk og å være motstander, men jeg er altså kritisk til økologisk landbruk som følge av uvitenskapelige elementer, blant annet den prinsipielle motstanden mot kjemikalier. Men mer enn 95 prosent av maten kommer fra konvensjonell matproduksjon, der kjemikalier tas i bruk om de har tilstrekkelig positiv effekt på dyr eller planter, og ikke fører helseskader eller skader på naturen. Sånn sikres mer og bedre mat til en voksende befolkning.

I motsetning til hva Viestad påstår er det altså ikke jeg og mange av mine kollegaer ved NMBU som er kontrær i denne saken, men derimot Viestad. Viestad beveger seg kanskje for lite utenfor ring 3 og i (konvensjonelle) landbruksmiljøer til å forstå hvordan matproduksjonen virkelig fungerer? Men arbeidet for en mest mulig bærekraftig og naturbevarende matproduksjon er på langt nær ferdig. Derfor er jeg helt enig med Viestad i at vi må løfte fram spydspissene. Jeg er også enig i at mange innen økologisk landbruk fortjener denne hederen. Som en slags landbrukets blitsbevegelse stiller de ofte gode kritiske spørsmål, og går sine egne veier.

Men ikke minst finnes spydspissene blant det store flertallet av bønder som driver konvensjonelt, og som er omstillingsvennlige og åpne for ny teknologi og naturvitenskapelige framskritt. Det er disse vi kan takke for at våre måltider er bedre og sunnere enn solkongens. Og så kan vi takke forskerne som har bidratt til denne nye kunnskapen. I Norge finnes disse ikke minst ved NMBU på landlige Ås.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.