- Vietnam-besøk var et svik

Jane Fonda om besøket som ga henne kallenavnet «Hanoi Jane».

(Dagbladet.no): Skuespilleren og trimdronninga Jane Fonda pådro seg mange landsmenns vrede sa hun besøkte en nord-vietnamesisk antiluftskytsstilling i 1972.

Nord-Vietnam lå i blodig krig med USA, og besøket ga Fonda det syrlige tilnavnet «Hanoi Jane».

Nå går Jane Fonda sine kritikere i møte. I et intervju i tv-programmet «60 Minutes» medgir hun at det kontroversielle besøket var et svik mot amerikanske tropper og mot «landet som ga meg alle privilegier», melder AP.

- Bildet av Jane Fonda - Henry Fondas datter - som sitter oppå fiendens våpen, er det verste bortfallet av dømmekraft jeg kan forestille meg, sier Fonda.

Hun har derimot aldri angret at hun møtte amerikanske krigsfanger i Nord-Vietnam, eller at hun gikk på lufta på radiostasjonen Radio Hanoi.

- Myndighetene våre løy til oss og mennesker døde på grunn av det. Jeg følte at jeg måtte gjøre alt jeg kunne for å avsløre løgnene og hjelpe til å få slutt på krigen.

Fonda kom også med innrømmelser av mer pikant karakter, som for eksempel at hun har hatt trekant-sex på oppfordring av sin daværende ektemann, den nå avdøde regissøren Roger Vadim.

Fonda er intervjuet i anledning selvbiografien «Jane Fonda: Mitt liv så langt», som kommer ut neste uke.

«60 Minutes»-programmet skal sendes på amerikanske tv-skjermer på søndag.

OM SVIK OG SEX: Jane Fonda letter på sløret i tv-intervju.