Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vietnam i nytt lys

BERLIN (Dagbladet): Tony Bui (26) snakker umiskjennelig amerikansk, men han er vietnameser så god som noen. Hans «Three Seasons» er den første amerikanskproduserte filmen laget i Vietnam noensinne. Den er Buis betagende portrett av fødelandet og formidler hans håp for menneskenes framtid der.

Filmen, med Harvey Keitel i dens eneste amerikanske rolle, ble presentert på Filmfestivalen i Berlin i går til stor applaus. Den har ikke premiere i USA før 30. april, på 24-årsdagen for den amerikanske hærens avgjørelse om å trekke seg ut av Vietnam, men den er allerede prisbelønt. På Sundance-festivalen, som viser uavhengig, amerikansk film, stakk den av med både jurypris og publikumspris. Det var første gang noe slikt skjedde på Sundance, og «Three Seasons» er en liten sensasjon på mange vis.

Ikke bare har et amerikansk selskap uten å kny spyttet penger i et utenlandsk prosjekt. Det gjelder attpåtil Vietnam med alt landet betyr for et par generasjoner amerikanere. Dialogen er i all hovedsak vietnamesisk, som skuespillerne er det.

Bygge bro

- Jeg forlot Vietnam som toåring, og kom ikke tilbake før jeg var 19, sier Tony Bui. - Da måtte jeg lære språket på nytt og har siden brukt mye tid til å forstå min plass mellom USA og fedrelandet. Det er et land med mennesker og en menneskelighet som overhodet ikke vises på film. For meg er det en film om håp, om mennesker på jakt etter å gjøre livet bedre.

Buis Vietnam står mellom en bitter fortid og en lysere framtid. Det har sykkeldrosjer og neonlys, lotusblomstselgere og prostituerte, gatebarn og luksusturister. Og amerikanerne har ikke forlatt det: Harvey Keitels figur er en tidligere soldat på leting etter sin vietnamesiske datter.

Keitel er filmens produsent. Han håper den vil være med å bygge en bro mellom USA og Vietnam.

- Ved å forstå det vietnamesiske folkets kamp, ved å gå inn i dets dypt personlige historie, kan vi også forstå at det ikke er nødvendig å krige mot hverandre.

Sensur på settet

Det var ingen enkel sak å innta et fattig og fortsatt krigspreget land med filmteam og store planer. Alle ressurser er mangelvare, og man filmer ikke bare i vei. Hver dag satt en representant for sensurinstansen på Buis sett, daglig var det snakk om å innhente tillatelser og papirer. Bruken av fargen rød i scener kunne for eksempel være gjenstand for diskusjon. Samtidig mener både regissør og produsent at vietnamesiske myndigheter var relativt risikovillige, fordi teamet ærlig la fram sine planer. Alle måtte bare respektere at ytringsfrihet ikke betyr det samme i øst og i vest.

Hovedrolleinnehaveren Don Duong, til stede i Berlin, er Buis onkel og en av Vietnams store skuespillere. Han er den første i sin yrkesgruppe som har fått lov til å reise ut av landet for å delta på en festival.

Et land som andre

Nå er ikke «Three Seasons» et politisk manifest, men derimot en fascinerende og svært vakker skildring av ukuelige hverdagsmennesker. Og siden vestens bilde av Vietnam er det av bomber, geriljakrig og napalmskadde barn, brakt til oss i nå gamle nyhetsklipp eller i Hollywood-filmer, måtte dette bli annerledes.

- Det måtte være autentisk, sier Tony Bui. - Jeg har villet skildre drømmer og håp slik at enhver som ser, om man er i USA eller Tyskland, kan forholde seg til at Vietnam og vietnamesere er som andre land og folk.

Selv har han måttet forholde seg til sin situasjon som Viet Kieu, en utvandret. Millioner har reist fra landet siden 50-åra. Rundt 500000 slike reiser årlig tilbake til Vietnam. Den unge regissøren tenker på seg selv som vietnameser.

Keitel, som bruker mye tid på å hjelpe unge talenter, men misliker presseoppstyr på det mest intense, blir spurt om han nå vil kaste seg på talkshow-toget for å markedsføre filmen.

- Jeg har aldri gjort det, men for «Three Seasons» kan det hende jeg trår til.

HÅP: Zoe Bui spiller en prostituert som får hjelp til å finne seg selv.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media