Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vieux Farka Touré - ørkenkongens sønn

Wandrups utvalgte: Spiller i Oslo i kveld.

KONSERT/CD: Den fabelaktige og følsomme gitaristen Ali Farka Touré (1939-2006) fra Mali gjorde et enestående inntrykk da han på slutten av 1980-tallet kom med plater som «Ali Farka Touré», «The River» og «The Source».

Han fikk snart tilnavnet "kongen av ørkenblues".

Ry Cooder spilte i 1994 inn plata «Talking Timbuktu» med ham. Rett før han døde av kreft i 2006, rakk han å delta på den første plata til sønnen Vieux Farka Touré.

Han fyller 35 i år og har et sterkt rennomé som en gitarist både i tradisjonen etter faren og vestlige gitarister.

I morgen kveld spiller han med en trio på Cosmopolite i Oslo. Touré selv bruker  både elektrisk og akustisk. Med seg har han Jean-Paul Melindji på trommer og Valery Assouan på bass.

Etter debuten med en selvtitulert CD i 2007, har han utgitt flere oppsiktvekkende plater, der innholdet har kommentert den urolige situasjonen i den nordafrikanske regionen han kommer fra, særlig på plata «Mon Pays» (2013).

Hans nyeste plate er «Touristes», en lavmælt lyrisk innspilling sammen med Julia Easterlin, vokalist fra Georgia, nå basert i New York.

De to har skrevet låtene sammen, med noen unntak, blant dem en original versjon av Bob Dylans «Masters of War».

Farka betyr esel. Det betyr at både far og sønn har den staheten som skal til for å overleve i musikkbransjen og få brakt musikken ut til folket.