VIF i kjerka

FOTBALL: I dag er det takkegudstjeneste i Vålerenga kirke - Kjerka. Seriegullet skal feires med fakkeltog og gudstjeneste. I Fredrikstad, hos FFK, ruler gladkristne ungdommer fra 3:16 matta etter endt kamp. Denne sammenblandingen synes åpenbart de nevnte klubbene er uproblematisk - eller?Vålerenga er kjent for sitt arbeid mot rasisme, og det fortjener klubben ros for. Klubben har spillere fra mer enn 50 nasjoner, og får økonomisk støtte fra flere hold. Men hvor begynner kampen mot rasismen i et flerkulturelt lokalsamfunn? Er rasisme kun vold?

OG SER DERE ikke at det å skape et inkluderende fellesskap er en del av svaret - kanskje et sted å begynne? For VIF/Klanen er livssyn åpenbart ikke med i dette bildet. Det er rett og slett bemerkelsesverdig tyst. En representant for Norges fotballforbund kommenterte på TV i forbindelse med Drillo, FFK og 3:16 at det er uaktuelt med religiøse markeringer på Ullevål med begrunnelsen at vi lever i et flerkulturelt samfunn. Bra! Men hva med VIF? Jo visst kan Kjerka og brannen på 70-tallet være et kraftfullt symbol for mange av de brennende hjerter i Klanen. Men videre inkluderende er det ikke. Og uansett, for en fotballklubb å gå til takkegudstjeneste med presten Gelius i spissen må det være et drøyt stykke. Det er noe pussig å bivåne at Klanen, som med sine livssynsorganiserte og uorganiserte medlemmer, religiøse, ateister og livssynslikegyldige i skjønn forening, enten er pådrivere for sammensuriet, eller bare driver med i Gelius\' entusiastiske omfavnelse. Har det slått VIF/Klanen at andre arenaer, bokstavlig talt, ville vært mer inkluderende slik at alle unge og gamle VIF-medlemmer ville følt seg hjemme? Er det naturlig for ateister og muslimer å gå i et evangelisk-luthersk gudshus å takke Gud for gullmedaljene? Så kan det svares at «det er jo bare en invitasjon - folk velger sjøl». Det er sant, men er det tiltak for inkludering i en klubb med en virkelig flerkulturell base? Hva slags signal er det? Når A-laget med Rekdal i spissen promenerer med faner og flagg oppover til Kjerka fra Sotahjørnet i dag ville vel hver liten gutt og hver lita jente gjerne være med inn i fellesskapet. Omar og Silje ut av rekka gå!

ALLE SAMFUNN er mer eller mindre flerkulturelle, men med doggete eller majoritetsbriller på kan det være vanskelig å se. Er det sånn med VIF?Forresten, hva gjør dere hvis VIF en gang rykker ned? Vil det bli sørgegudstjeneste og preken med at «Guds veier er uransakelige»? Pussig er det jo at VIF/Klanen så til de grader har mistet trua på egne spillere og klubb at de må takke en høyere makt for gullmedaljene.Kanskje Fotballforbundet tar ballen?