Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vigdis og Helga Hjorth

Vigdis Hjorth bryter tausheten om søsterens hevnroman:
- Et interessant innspill

Kommenterer for første gang søsterens bok «Fri vilje».

BRYTER TAUSHETEN: Vigdis Hjorth snakker for første gang om boka til søsteren Helga Hjorth, som ble gitt ut i går. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
BRYTER TAUSHETEN: Vigdis Hjorth snakker for første gang om boka til søsteren Helga Hjorth, som ble gitt ut i går. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vigdis Hjorth har for første gang kommentert boka til søsteren Helga Hjorth, som kom ut i går.

Da nyheten om lillesøsterens roman «Fri vilje» sprakk i går, valgte Vigdis Hjorth ikke å kommentere utgivelsen. Helga Hjorth uttalte til Aftenposten at romanen er ment som et motsvar til storesøsterens prisbelønte og bestselgende roman «Arv og miljø», som kom i fjor.

Kommenterer boka for første gang

På et arrangement i Haugesund i går kveld valgte Vigdis Hjorth imidlertid å svare på et spørsmål fra Klassekampens Mimir Kristjansson. Det skriver Aftenposten.

- Jeg har ikke lest intervjuet med Helga i Aftenposten, fordi jeg har vært på vei til Haugesund. Så jeg vet ikke hva hun sier. Men jeg har lest romanen. Den er jo et interessant innspill i debatten, sa Vigdis Hjorth, ifølge Aftenposten.

- Det har vært mye snakk om hvorvidt kunstnere kan tillate seg hva som helst og det å bruke romanformen ... altså Strindberg var kjent for å si, hvis han var uvenner med noen: «Du møter meg i min nye roman». Det å svare i en form som gir så stor frihet som romanen gjør, det tenker jeg er interessant. Men jeg vil ikke kommentere hennes bok. Det er ikke min oppgave, sa Hjorth til Kristjansson.

Kjente igjen brev og meldinger

«Fri vilje» handler om en kvinne som opplever at søsteren hennes skriver en kritikerrost roman om familiens arveoppgjør, der faren blir beskyldt for incest.

Akkurat dette opplevde Helga Hjorth og søsknene hennes i fjor høst, sa Helga Hjorth til Dagbladet i går, med klar adresse til innholdet i Vigdis Hjorths «Arv og miljø».

- Vi fant igjen private eposter, tekstmeldinger og brev, referater fra samtaler, møter som var mer eller mindre direkte gjengitt. Det var umulig å ikke kjenne det igjen. Det opplevdes surrealistisk. At alt vårt, i det vi trodde hadde vært private rom, var ute i det offentlige, var ubehagelig. Det var vanskelig å forstå at det kunne gå an, sa Hjorth videre.

- Nødvendig å skrive boka

Personene i Helga Hjorths bok har andre navn enn i «Arv og miljø», ellers er historien den samme. Hovedpersonen i «Fri vilje» avviser søsterens påstander om incest.

Til Dagbladet sa Helga Hjorth i går at hun følte det var nødvendig å skrive og gi ut boka «Fri vilje», det til tross for at hun har tenkt på at det kan bli en belastning for familien.

- Du er tydelig på at «Fri vilje» er en roman. Hvorfor ikke bare skrive en sakprosabok?

- Den som er blitt gjort til romanfigur, vil erfare at det er bortimot umulig å forsvare seg mot en roman. Romaner virker på en annen måte enn sakprosa. Jeg ville bruke en skjønnlitterær tekst til å gå i dialog med en skjønnlitterær tekst, svarte Helga Hjorth.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!