SKAPTE DEBATT: Vigdis Hjorth (til høyre) skapte debatt om virkelighetslitteratur med romanen «Arv og miljø» i fjor høst. Nå gir søsteren Helga Hjorth ut en egen roman, som motsvar til søsterens bestselger. Foto: Sturlason / Jørn H. Moen / Dagbladet
SKAPTE DEBATT: Vigdis Hjorth (til høyre) skapte debatt om virkelighetslitteratur med romanen «Arv og miljø» i fjor høst. Nå gir søsteren Helga Hjorth ut en egen roman, som motsvar til søsterens bestselger. Foto: Sturlason / Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

Vigdis Hjorth - «Arv og miljø»

Vigdis Hjorth skrev en av fjorårets mest kontroversielle bøker. Nå slår søsteren tilbake: - Det var absurd, helt sykt

- Jeg ville stå opp for foreldrene mine, sier Helga Hjorth, som har skrevet «motsvar» til søsteren - i sin egen roman.

(Dagbladet): I dag gir Helga Hjorth ut boka «Fri vilje» på Kagge forlag, skriver Aftenposten.

Boka er ifølge forfatteren en motytring til storesøster Vigdis Hjorths omdiskuterte roman «Arv og miljø», som skapte debatt i fjor høst om bruk av levende modeller i skjønnlitteraturen.

«Arv og miljø» tar blant annet for seg en arvekonflikt mellom søsken. Hovedpersonen forsøker også å overbevise søsknene om at hun har blitt utsatt for seksuelle overgrep av faren.

Ifølge Aftenposten skriver Helga Hjorth i «Fri vilje» om en familie som opplever å bli brukt som levende modeller i en roman.

- Absurd

«Hovedpersonen, den yngste søsteren, forteller om familiens reaksjoner når storesøsteren gir ut en roman der familiekonflikter brettes ut. Blant annet avviser hun påstander om incest. Bortsett fra at navnene er endret, er karakterene og historiene de samme som i Arv og miljø.» heter det i artikkelen.

Til Aftenposten sier Helga Hjorth at hun kjente igjen hele historien fra høsten faren døde, da hun leste «Arv og miljø».

- Det var absurd, helt sykt. Jeg tenkte er det mulig? Det var en uvirkelig følelse. Alt sto der, men våre tanker og motiver var analysert og filtrert. Samtidig var det et hardt slag mot min far, som er død og ikke kan forsvare seg. Også moren min ble utsatt for forferdelige beskyldninger. Sånt skal man ikke slippe unna med. Jeg ville stå opp for foreldrene mine, og jeg vil si noe om hvordan det føles å bli utsatt for dette. Derfor fortsatte jeg med skriveprosjektet, sier Hjorth, som er jurist, til avisa.

Vigdis Hjorth har avslått å kommentere Aftenpostens artikkel, men er kjent med sakens innhold.

«Knallsterk og problematisk»

Kritikerroste «Arv og miljø» ble utgitt i fjor, men var fortsatt på pallen da lista over årets mest solgte bøker ble presentert tidligere i sommer.

Bokansvarlig i Dagbladet, Marie Kleve, skrev i fjor høst at Hjorths bok er «knallsterk og problematisk».

Kleve påpekte at mange av Hjorths bøker har foregått i grenseland mellom det private og fiktive, og at det ikke har vært så nøye. Fram til nå, når hovedpersonen i «Arv og miljø» har blitt misbrukt av sin far som barn.

Aftenpostens kommentator og anmelder Ingunn Økland stilte seg kritisk til Hjorths litterære metode, med sitering og bruk av hendelser fra det virkelige liv. Økland møtte motbør fra forfatter Håvard Syvertsen, som mente at det for ham som leser er irrelevant i hvor stor grad «Arv og miljø» ligner på en faktisk virkelighet.

Reagerer

Vigdis Hjorth har i intervjuer reagert på spørsmål om koblingene mellom romankarakteren Bergljot og henne selv.

- Hvis jeg skulle skrive min historie, ville jeg kalt hovedpersonen for Vigdis Hjorth, ikke Bergljot, sa forfatteren til Dagbladet i november.

På spørsmål om hun ser at leseren kan knytte Bergljots erfaringer med sin far, til Hjorths far, svarte hun følgende:

- Det var et underlig spørsmål å stille en romanforfatter. Jeg kan ikke skjønne at noen kan gjøre denne koblingen. Det er som å stille en forfatter som skriver om mord, spørsmål om hun har drept noen.