Vigdis Hjorths «selvutlevering» selger

«Hjulskift» nummer to på boklista.

(Dagbladet.no): Vigdis Hjorths nye roman om professoren Louise og bilselgeren Truls suser rett opp på andreplass på boklista for skjønnlitteratur.

I boka møtes Truls og Louise på Notodden Bluesfestival, tilfeldigvis samme sted som Vigdis Hjorth møtte sin egen bilselger sommeren 2005.

Det vil si, ikke helt tilfeldig. Vigdis Hjorth har ofte blandet inn personlige efaringer i bøkene sine. Men de er bare tilsynelatende selvutleverende.

Ikke om seg selv

- Jeg har alltid latt meg inspirere av mitt privatliv. Men før jeg lar slike tanker og følelser bli en litterær prosess, spør jeg meg selv alltid: Kan dette være interessant for andre? Jeg forsøker å skape noe allmenngyldig. Mitt private kjærlighetsliv ville hørt hjemme i en selvbiografi, og knapt nok der. Karakteren Truls er altså en annen mann enn bilselgeren - min kjæreste, sa Hjorth til Dagbladet tidligere i år.

Karakteren Louise er også en annen person enn Vigdis Hjorth. Men Louise er litteraturviter og skriver om en forfatter fra 1800-tallet, som, viser det seg, er glad i å flørte med menn, for så å skrive om dem etterpå.

Trygt på toppen

Foruten andreplassen til «Hjulskift», har listetopperne endret seg lite siden forrgie uke. På førsteplass på lista for skjønnlitteratur ligger fortsatt Stieg Larsons «Jenta som lekte med ilden». Han holder også fast på førsteplassen på pocket-lista, med «Menn som hater kvinner», fulgt av Helene Uris «De beste blant oss».

POPULÆR FORFATTER: Vigdis Hjorths nye roman «Hjulskift» debuterer på andreplass på boklista. Foto: HENNING LILLEGÅRD
POPULÆR FORFATTER: Vigdis Hjorths nye roman «Hjulskift» debuterer på andreplass på boklista. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

Sistnevnte har nå ligget 19 uker på pocketlista. Men Uri har fortsatt langt igjen til Khaled Hosseinis «Drageløperen», som nå ligger på sjetteplass. Romanen har nå vært på lista i 50 uker.