Vigeland-brev på auksjon

I kveld legges 59 brev og 3 postkort fra Gustav Vigeland ut til auksjon i J.W. Cappelens Antikvariat. Vurderingsprisen er beskjedne 55 000 kroner.

Vigeland-museet har ikke midler til innkjøp av samlingen, men etter det Dagbladet erfarer, vurderer Nasjonalbibliotekets håndskriftsamling å legge inn bud. Dermed kan dokumentene, som er fra tidsrommet 1900- 1920, likevel komme i offentlig eie.

Brevene, som Vigeland sendte til arkitekt Gabriel Kielland, inneholder blant annet skisser til den store fontenen som i dag er en sentral del av Vigelandsparken i Oslo, som årlig besøkes av 800 000 mennesker.

Mange av brevene gir interessant innsyn inn datidas kunstnermiljø i Kristiania.

Tone Wikborg, som utga sin store Vigeland-biografi i 2001, opplyser til Dagbladet at Gustav Vigeland møtte arkitekt Gabriel Kielland under arbeidet med restaureringen av Nidarosdomen:

-  De ble venner, ranglet sammen og holdt kontakt i mange år, sier hun.

-  Skissene av fontenen er datert 1901. Kan de betraktes som tidlige utkast til det ferdigstilte verket?

-  Gustav Vigeland begynte å tegne fontener under sitt Italia-opphold på midten av 1890-tallet. Til å begynne med konsentrerer han seg om to menneskeskikkelser, etter hvert ble gruppen utvidet til seks menn som bærer et stort vannkar. Planen var å plassere fontenen på Eidsvolls plass i Oslo sentrum. Men etter hvert som Vigelands prosjekt vokste i omfang, ble den flyttet til Tørteberg, sier Tone Wikborg.

BREV MED SKISSER: Kamilla Aslaksen i J.W. Cappelens Antikvariat med Vigeland-brev som skal under hammeren.