Viggo skapte kaos

Hundrevis av fans hadde møtt opp for å få et blikk at storsjarmøren Viggo Mortensen som gjestet Oslo i går kveld for verdens største visning av filmen «Ringenes Herre: Atter en konge».

- Det var sterkt og helt voldsomt å komme ut og hilse på dem. Jubelen var så sterk. Dette var helt fantastisk, sier den kanskje mest kjente av de tre skuespillerne, Viggo Mortensen, som spiller Aragorn.

Vind, jubel og blitz

Utenfor Oslo Spektrum ble han sammen med, Bernhard Hill, som spiller Kong Théoden og Andy Serkis, som har levendegjort Gollum, møtt av et kaos bestående av kraftige vindkast, jublende fans i kostymer og blitzregn.

De tre tok seg god tid til de ivrige og signerte autografer mens de smilte vinket og snakket. En liten dram med Gammel Dansk ble det også tid til foran fansen og pressen.

Søndag var det visning av filmen i Danmark, som er Mortensens andre hjemland.

- Det var flere mennesker der, men jubelen og intensiteten var nok større her i Norge, medgir han overfor NTB før han fortsetter autografskrivingen.

- Norske historier

På spørsmål fra NTB om det er noe som skiller norske fans fra andre rundt om i verden svarer Bernhard Hill tørt:

- De er norske.

Deretter legger han til at han synes dette var flott mottakelse.

Andy Serkis gjør det klart at han er lei seg for at han ikke kan være lenger i Norge.

- Det er jo på en måte dette som er hjemlandet til mange av Tolkiens historier. Kanskje er det derfor norske fans er så entusiastiske? undrer han uten å slå om til den karakteristiske Gollum-stemmen.

Det eneste han har fått tid til under Oslo-oppholdet er en kjapp tur til Nationaltheatret.

- Teatret var flott, og jeg fikk sett statuen av Henrik Ibsen, sier han før han haster inn til visningen.

- Det mest fantastiske

Lars Ole Kristiansen (17) lå i elleve dager i kinokø for å sikre seg billett til norgespremieren på «Ringenes Herre: Atter en konge». Mandag fikk han hilse på tre de store idolene fra filmen.

- Dette er trolig det mest fantastiske jeg har opplevd. Jeg skjelver og nå kan jeg bare legge meg ned og gråte, smiler han lykkelig etter å ha sikret seg de gjeve autografene og noen få ord med skuespillerne.

Veldedig visning

Til sammen 5.000 mennesker hadde fått billett til det som skal være verdens største visning av filmen. Billettinntektene går til Amnesty International.

Før filmen ble publikum varmet opp med et storstilt show bestående av hester, hobbiter og orker samt andre vesener fra Tolkiens univers.

Før arrangementet i Oslo Spektrum fikk dessuten et par hundre, som hadde betalt 2.500 kroner for billetten, spise en meget eksklusiv Ringenes Herre-middag sammen med de store stjernene.

Den ordinære norgespremieren på filmen er tre minutter over midnatt 17. desember.

(NTB)

UTEN LIV: Viggo Mortensen kom uten medskuespiller Liv Tyler. Dette bildet er fra den britiske premieren 11. desember. Foto: AP/SCANPIX
KONG THEODEN: Bernard Hill gjestet også Oslo i kveld. Foto: AP/SCANPIX
I OSLO: Viggo Mortensen og hans medskuespillere møtte fansen i kveld. Foto: SCANPIX
GOLLUM: Andy Serkis er mannen bak Gollums stemme i «Atter en konge». I dag gjestet han Oslo. Foto: AP/SCANPIX
UTEBLE: Orlando Bloom, alias Legolas, var ikke med til Oslo. Foto: AP/SCANPIX
MØTTE FANSEN: Viggo Mortensen, som spiller Aragorn i trilogien om Ringenes Herre, gjestet Oslo mandag. Foto: AP/SCANPIX