Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Påskelabyrinten»

Viggo Valles bønn: - Det er forbudt å gjøre «Påskelabyrinten» til et mindre sjarmerende program

Ber lytterne legge vekk hjelpemidler.

PROGRAMLEDER I 30 ÅR: Viggo Valle har ledet «Påskelabyrinten» siden 1987.  Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet
Viggo Valle
PROGRAMLEDER I 30 ÅR: Viggo Valle har ledet «Påskelabyrinten» siden 1987.  Foto: Siv Johanne Seglem /Dagbladet Viggo Valle Vis mer

(Dagbladet): - Vær så snill, legg vekk pcer og smarttelefoner. Bruk det du kan selv, og ditt eget resonnement. Mange blir irritert av folk som bruker oppslagsverk. Det er lov, men ikke bruk tida på lufta på det, sa «Påskelabyrinten»-programleder, Viggo Valle til årets lyttere da programmet gikk på lufta i dag.

Oppfordringen kom idet Valle ønsket alle velkommen til det 30. året med det populære spørreprogrammet på NRK P1. De siste åra har mange reagert på at deltakere bruker Google og elektroniske hjelpemidler til å hente fram kunnskapen som trengs for å komme seg videre i «Påskelabyrinten».

Kommenterer på Twitter

I fjor erkjente vinneren av konkurransen, Anne Marte Skari (51), at hun hadde brukt Google flittig.

Radioprogrammet er svært populært, og mange bruker sosiale medier til å kommentere sendingen og innringerne underveis.

Venstre-politiker Sveinung Rotevatn og forfatter Anne Holt var blant dem som fulgte med i dag. Holt ba Viggo Valle begrense mulighetene til å bruke oppslagsverk.

Ap-politiker og tidligere skuespiller og «fedmegeneral» i Landsforeningen for Overvektige, som han stiler seg på Twitter, Jørgen Foss, mener at folk «bruker tid på bakrommet».

En annen mener bastant at folk må slutte å syte. Hjelpemidlenes tidsalder er kommet for å bli, sier Tom Erik Frydenlund.

Valle: - Gikk veldig bra

Programleder Viggo Valle sier til Dagbladet at googling og oppslagsverk var et atskillig større problem for seks, sju år siden.

- Det var da smarttelefonene for alvor gjorde inntog, men jeg synes det gikk veldig bra i dag. Vår første deltaker hadde en mann som sikkert brukte hjelpemidler i bakgrunnen, men han bidro bare til å sette henne på sporet. Det mener jeg går fint, sier Valle.

Han understreker at det ikke er forbudt å bruke hjelpemidler.

- Men det er forbudt å gjøre «Påskelabyrinten» til et mindre sjarmerende program. La støtteapparatet komme med innspill som setter deltakerne på riktig spor og bidrar til å holde programmet sjarmerende.

- Tilfredsstillende

Merker Valle at skattejegerne ikke har eget resonnement eller reisested, forsøker han å avslutte samtalen.

- Da gjør jeg det kort, og det har jeg alltid gjort. Forsøker de derimot å resonnere seg videre får de litt mer tid, sier programlederen som i år leder «Påskelabyrinten» for 30. gang.

- Det er en blanding av folkeopplysning og underholdning, og et veldig artig og tilfredsstillende program å lage. Jeg elsker å dele opplysninger og «fun facts» med folk, og da er et radioprogram med mellom 800 000 og 900 000 lyttere perfekt, sier Valle.