Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Viker unna spørsmålet om krigsforbrytelser med norsk utstyr

Når regjeringen ikke engang vil innrømme at det er et problem at jemenittiske barn kan bli skutt med norske kuler, blir vi bekymret.

JEMEN: En sivilist som er skadd i et flyangrep av den Saudi-støttede koalisjonen i Jemens hovedstad Sana'a får medisinsk hjelp. Målet var huset til huti-lederen Ali Al Nashri. Han slapp unna. men blant de døde var en kvinne og to barn. Foto: Narciso Contreras / Polaris / NTB Scanpix
JEMEN: En sivilist som er skadd i et flyangrep av den Saudi-støttede koalisjonen i Jemens hovedstad Sana'a får medisinsk hjelp. Målet var huset til huti-lederen Ali Al Nashri. Han slapp unna. men blant de døde var en kvinne og to barn. Foto: Narciso Contreras / Polaris / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I et innlegg i Dagbladet 7. januar viser statssekretær i Utenriksdepartementet (UD) Tore Hattrem liten forståelse for at det er problematisk at norsk forsvarsmateriell har blitt solgt til aktører som begår krigsforbrytelser i Jemen.

Som det kom fram i en artikkel i Dagbladet 5. januar er det godt dokumentert at koalisjonen bestående av Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og flere andre land har begått målrettete angrep mot sivilbefolkningen i Jemen-krigen. Dette er et klart brudd på folkeretten, som slår fast at sivile aldri skal være mål i et angrep, og at krigsmetodene som brukes må respektere et skille mellom sivile og militære mål.

Vi vet også fra UDs melding om norsk våpeneksport i 2014 at Emiratene i dette året fikk kjøpe norsk ammunisjon, og Saudi-Arabia militære kjøretøy. Når regjeringen ikke engang vil innrømme at det er et problem at jemenittiske barn kan bli skutt med norske kuler, blir vi bekymret.

Hattrem forsøker å avvise problemstillingen ved å påpeke at Emiratene og Saudi-Arabia har dekning i folkeretten når de hjelper Jemens makthavere med å nedkjempe rebellene. Men det er ingen gjensidig utelukkelse her: En krig kan være i tråd med folkeretten, samtidig som virkemidlene kan være krigsforbrytelser. Folkeretten tillater aldri at stater forsvarer seg selv eller sine allierte gjennom krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd. Det å bidra til slike forbrytelser gjennom salg av militært utstyr er både i strid med internasjonal rett og norske lover og regler.

Det er ikke noe nytt at både Saudi-Arabia og Emiratene har et skittent rulleblad når det gjelder menneskerettighetene. De er ikke bare notoriske når det gjelder brutal undertrykkelse innenfor egne grenser, men hjelper gjerne også andre land i regionen med å knuse politisk motstand. I 2011 sendte begge land militære styrker til Bahrain for å hjelpe med å slå ned på demokratibevegelsen der. Siden har Norge ikke bare fortsatt salg av militært utstyr til disse landene, men til og med oppgradert Emiratene til et land som også kan kjøpe såkalt A-materiell, det vil si våpen og ammunisjon.

UD har i de siste årene lagt mye arbeid i å tydeliggjøre kriteriene for eksport av forsvarsmateriell. Norge er også et av de landene som internasjonalt går i spissen for bedre våpenkontroll. Desto mer overraskende er det at de politisk ansvarlige ikke vil gi mer konkrete svar på hvorfor man tillater salg av krigsmateriell til regimer man ikke burde stole på.

Krigen i Jemen har siden mars 2015 krevd flere tusen sivile liv. Over 630 av disse var barn. De fleste ble drept av den Saudi-ledede koalisjonen. Fortsatte Norge salget av forsvarsmateriell til Emiratene, Saudi-Arabia eller andre land i koalisjonen i 2015?

Regjeringen skylder sivilbefolkningen i Jemen, men også den norske befolkningen og ikke minst alle de som jobber i den norske forsvarsindustrien, et svar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media