Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vikernes' manglende leseferdigheter

Håvard Rem svarer på kritikken.

FÅR SVAR: Forfatter Håvard Rem svarer på Varg Vikernes' kritikk av hans nyeste bok. 
Foto: Linda Næsfeldt
FÅR SVAR: Forfatter Håvard Rem svarer på Varg Vikernes' kritikk av hans nyeste bok. Foto: Linda Næsfeldt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KRITIKK: Varg Vikernes kan saksøke Bergen kommune. At norske elever utvikler tilfredsstillende leseferdigheter, er kommunenes ansvar. Hver femte elev forlater norsk skole uten å kunne lese mer enn enkle tekster, og flere har nådd frem med sine søksmål. At Vikernes tilhører denne gruppen, dokumenterer hans anmeldelse av min bok «Innfødte skrik. Norsk svartmetall», viderebrakt i Dagbladet (27. mars).

«BURZUM VAR FØRST ute med norske tekster,» skriver Vikernes, og tilføyer: «Ikke prøv å ta også dette fra meg, hr. Rem.»
I kapittelet «Den første norske teksten» (s. 135-138) avliver jeg myten om at den tilhører Darkthrone, og dokumenterer at den første norskspråklige teksten i True Norwegian Black Metal (TNBM) ble skrevet av nettopp Burzums Varg Vikernes. Det er nedslående at Vikernes går glipp av kapittelets hovedpoeng.

«DET KANSKJE VERSTE nonsens hr. Rem serverer, gjenstår,» skriver Vikernes: «Ifølge ham ville jeg lage en Zippo-lighter med «Aske»-logo for å markedsføre albumet.» I boken holdes det åpent hvem ideen kom fra, artisten eller de ansatte i plateselskapet Voices of Wonder: «Da er det en som kommer opp med en glup idé, enten det er Vikernes på telefon fra Bergen eller om det er en av de ansatte på Olaf Ryes plass. Zippo-lightere.» (s. 158)

Vikernes feilleser videre: «Jeg diskuterte dette over en kopp kaffe og en øl med mine venner, hvis jeg oppfatter ham riktig.» Han oppfatter ikke riktig. På s. 159 heter det: «De ansatte diskuterer og kvalitetssikrer ideen over noen øl eller kaffekopper.» Vanlige lesere oppfatter med «de ansatte» ikke Vikernes med venner, men de ansatte i plateselskapet. «Det kanskje verste nonsens» han finner i boken, finnes altså ikke i boken.
    
PÅ 80-TALLET ble tidlig Black Metal (BM) spilt av band også i Norge. I boken oppspores et par av dem, blant annet ukjente 666 fra Tromsø. Dette provoserer Vikernes: «Etter å ha snakket om Venom, fortsetter han med å snakke om «the true first Norwegian Black Metal band», ifølge ham, et band ved navn 666 fra Tromsø.»

Boken omtaler aldri 666 som TNBM. 666 var i 1982 det antagelig første skandinaviske band som spilte BM. Bokens hovedstruktur er skillet mellom BM på 80-tallet (første bølge) og TNBM på 90-tallet (andre bølge). Selv dette overser Vikernes.

Noen anmeldere har ment at boken gjentar denne vesentlige distinksjonen for ofte, men tydeligvis ikke ofte nok for Vikernes. Han får heller ikke med seg følgende presisering: «For ordens skyld: 666 var førstebølgesvartmetall». (s. 104). Både med teskje og øsekar plasserer jeg 666 i kategorien BM. Vikernes får det ikke med seg.

BURZUM.ORG GIR langt flere eksempler på at Bergen kommune sviktet sin plikt til å sørge for at skoleeleven Vikernes utviklet et minstemål av leseferdigheter. Her ligger alt til rette for et søksmål. Vikernes anmeldelse av «Innfødte skrik» kan følge søksmålet som dokumentasjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!