Viking-bøker skal erobre verden

Barneboka «Magnus Viking» og en viking-kokebok utgis på rekordtid - og på sju språk.

Tusenårsjubileet for Leiv Eirikssons oppdagelse av Amerika kan være en grunn til en økt interesse for vikinger verden over. Forlaget Egmont Fredhøi har grepet fatt i dette ved å gi ut to bøker med dette temaet. Med et opplag på 30 000 og 40 000 bøker og utgivelse på sju språk satser forlaget på å nå turister og bokkjøpere i utlandet.

Viking og indianer

Frid Ingulstad, kjent som forfatteren av en rekke bokserier og ukebladnoveller, har skrevet historien om Magnus Viking. Magnus reiser med foreldrene sine for å bosette Vinland (Amerika), og får blant annet en liten indianer-venn.

Boka ble skrevet på rekordtid, og illustratøren Asbjørn Tønnesen fikk det også travelt.

- Jeg hadde én måned på meg, betror han VG. Men totalt sett er jeg fornøyd med boken.

Ikke bare grøt

«Viking-kokebok» inneholder rundt femti oppskrifter, samlet av Tom Bloch-Nakkerud, magister i nordisk arkeologi. - Boken bygger på den mattradisjonen vi har, på sagaen og på råstoffene som ble brukt rundt 800-1050 e.Kr., forteller han til VG.

Bloch-Nakkerud kan fortelle om at de reisende erobrerne kom hjem med kontinentale impulser. I boka finner man retter som normannisk due med sidersaus, villsvinstek med blåbærsaus og honninggrillet urtekylling.

Interessen for vikinger har blomstret voldsomt opp, særlig i USA. Blant annet prydet bildet av en røslig viking den gjeve forsiden til nyhetsmagasinet TIME tidligere i år.

BILDEBOK OM VIKING-GUTT: Forfatteren Frid Ingulstads bok om lille Magnus Viking blir oversatt til sju språk.