GODE TALL: Til sammen har 933 000 sett første episode av humordramaserien «Vikingane» på NRK. Foto: NRK / Glenn Meling/Finn Erik Johannessen
GODE TALL: Til sammen har 933 000 sett første episode av humordramaserien «Vikingane» på NRK. Foto: NRK / Glenn Meling/Finn Erik JohannessenVis mer

«Vikingane» gjør som «Unge Lovende» - Og det funker

- Dette er jubeltall for NRK, sier medieanalytiker. 

(Dagbladet): NRKs nye storsatsing «Vikingane» ser ut til å ha slått godt an hos seerne. 646 000 seere fikk med seg premieren, da første episode ble sendt på lineær TV fredag.

I tillegg har 249 000 sett den første episoden på nett-tv, etter at alle episodene ble lagt ut der 14. oktober. Om man legger til seere som har sett programmet i opptak og i reprise, har episoden blitt sett av 933 000 til sammen.

- Vi er strålende fornøyd!, sier Øyvind Thoen, som er produsent for serien, sammen med Anders Tangen i Viafilm.

- Vi var offensive og la ut hele serien på forhånd, siden vi mente det var en god ide for å treffe yngre målgrupper, som finner innholdet sitt på den type plattformer. Vi tenkte også at det bare ville bygge oppunder premieren på lineær TV, og det viser tallene at det har gjort, sier Thoen til Dagbladet.

Gjør som «Unge lovende»

NRK har blant annet gjort det samme med dramaserien «Unge Lovende», som ble en stor suksess på nett.

- Vi sa til oss selv at hvis vi hadde 70 000 seere på alle episodene i snitt på nett mandag morgen, hadde vi fått en super start. Det ville blitt dobbelt så mange som «Unge lovende» hadde etter en helg. Nå har alle episodene et snitt på 155 000 seere på en uke, så det er veldig bra, sier Thoen.

«Vikingane» er en blanding av humor og drama, og Thoen tror dette bidrar til at serien treffer flere.

- Vi ser at vi treffer ganske ulike målgrupper og mennesker, fordi det er to ulike sjangre. I tillegg tror jeg folk er interessert i vikinger og vikingtiden, og det er jo også veldig gode skuespillere, sier han.

MODERNE PROBLEMER: Marian Saastad Ottesen og Nils Jørgen «Jøgge» Kaalstad har begge prominente roller i humorserien «Vikingane» hvor temaer som kjønn og likestilling dras inn i vikingtida. Foto: Sagveien resort
MODERNE PROBLEMER: Marian Saastad Ottesen og Nils Jørgen «Jøgge» Kaalstad har begge prominente roller i humorserien «Vikingane» hvor temaer som kjønn og likestilling dras inn i vikingtida. Foto: Sagveien resort Vis mer

Medierådgiver: - All grunn til å være fornøyde

Medierådiver i Carat, Morten Wiberg, karakteriserer seertallene for «Vikingane» som strålende.

- 650 000 seere klokka 22.30 en fredag kveld er veldig bra. NRK har all grunn til å være fornøyd. Dette er jubeltall for kanalen, særlig med tanke på at det er premieren på en ny dramaserie, sier Wiberg.

Han legger til at fredagen generelt er god for NRK1.

- En god inngang å komme på lufta etter «Skavlan». Og med reprise og nett-titting så er tallene over 900 000 seere, så er dette fantastisk. Om de gode tallene vil holde seg, er vanskelig å si. Men med gode kritikker og mange kjente skuespillere med, vil jeg tror at dramaserien vil opprettholde et høyt seertall framover, sier Wiberg.

Høyere enn vanlig

Også Håkon Lund Sørensen, medieforsker i NRKs analyseavdeling, mener seertallet på «Vikingane» må sies å være høyt.

- 646.000 og en andel over 40 prosent er høyere enn hva som er vanlig for NRK1 i den aktuelle flaten, sier han.

Han legger til at det at en serie publiseres i forkant vil kunne ha noe å si for hvordan seriens seertall lineært blir seende ut.

- I sum er det for tidlig å si hvordan dette vil arte seg for «Vikingane». Foreløpig leverer serien høye seertall både på NRK TV og lineært på NRK1, sier han.