Vikingskipene blir på Bygdøy

Risikoen ved flytting er for stor.

FLYTTES IKKE: Vikingskipene blir stående på Bygdøy. På bildet ser vi Osebergskipet. Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB Scanpix
FLYTTES IKKE: Vikingskipene blir stående på Bygdøy. På bildet ser vi Osebergskipet. Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Det har lenge vært diskutert om vikingskipene bør flyttes til et nytt kulturhistorisk museum i Bjørvika.

Nå er konklusjonen klar.

Etter å ha mottatt en rapport fra en ekspertgruppe sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) at det ikke blir noen flytting av vikingskipene.

Ekspertutvalg Det er et internasjonalt ekspertutvalg som konkluderer med at det er for stor risiko å flytte vikingskipene fra Bygdøy til Bjørvika.

— Skip og gjenstander må bli på Bygdøy, er hovedkonklusjonen i rapporten.

Ekspertgruppa, som har vært ledet av Jesper Stub Johnsen, bevaringssjef ved Nationalmuseet i København, anbefaler heller å utvikle vikingsamlingen på Bygdøy.

Vil ikke tåle flytting - Diskusjonen om en eventuell flytting av vikingskipene er nå definitivt over. Det internasjonale ekspertutvalget har gitt meg klare råd om at vikingsamlingen ikke vil tåle en flytting, sier Halvorsen.

Striden om plasseringen av vikingskipene har pågått i 13 år, og mange har fryktet at en flytting vil gjøre våre nasjonalklenodier om til støvhauger.

Anbefalinger Det internasjonale utvalget ble nedsatt våren 2011 for å vurdere risiko for vikingskipene og gjenstandene ved en eventuell flytting fra Bygdøy til Bjørvika.

- Nå må vi sette alt inn på å følge opp anbefalingene om hvordan vi skal ta vare på gjenstandene, sier Halvorsen.

Landets største samling Utvalget har blant annet påpekt at det er stort behov for dokumentasjon og sikring av spesielt sledene.

Museets samlinger er bygget opp over snart 200 år.

Vikingskipshuset på Bygødy er landets desidert største samling av gjenstander fra forhistorisk tid og middelalder funnet i Norge, blant annet kirkekunst, runeinnskrifter, mynter og etnografiske gjenstander.

RISIKO: Flytting av skipene kan føre til skader. Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB Scanpix
RISIKO: Flytting av skipene kan føre til skader. Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB Scanpix Vis mer